'Coletul blocat', metoda de înșelăciune online care te lasă fără bani în cont

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

O femeie a rămas fără banii de pe card după ce a fost victima unei noi metode de înșelăciune online.

Femeia a primit un link către o adresă unde ar fi trebuit să plătească suma de bani aferentă produselor. Însă, după ce a accesat acel link, i-au fost sustrași banii din cont. Astfel, hackerii au utilizat o nouă metodă de înșelăciune care se propagă frecvent în mediul online.

Femeia aștepta să primească un colet și a crezut că prin intermediul linkului primit poate să îl plătească. Dar, în realitate, datele personale i-au fost sustrase și i s-a furat o sumă de bani din cont.

'La data de 17.03.2023, persoana vătămată a primit un e-mail prin care era anunțată că livrarea unui colet este blocată, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achite contravaloarea transportului, plata impunându-se a fi efectuată prin intermediul unui link atașat e-mailului.

Știind că făcuse anterior o comandă pe un site care comercializa îmbrăcăminte, persoana vătămată a accesat link-ul primit și a introdus datele cardului bancar, efectuând o plată de 13,41 lei.

La data de 20.03.2023, prin intermediul aplicației instalată pe telefonul mobil, persoana vătămată a constatat că din contul său bancar a fost efectuată o plată în valoare de 146,99 lei către site-ul bkloovz.net. Întrucât nu a autorizat această plată, a solicitat blocarea cardului', se arată în dosar.

Mare atenție!

Specialiştii Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) spun că, pentru a atrage curiozitatea potenţialelor victime să acceseze un link maliţios, hackerii transmit mesajul "Ai un colet", iar mai departe utilizatorul este informat că va fi nevoie să-şi actualizeze o serie de date, pentru a-i fi livrat în cele din urmă presupusa comandă.

"Nu este vorba despre un site de curierat"

"În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduieşte această schemă de phishing (uchffpu[.]cn), avem un prim indiciu că NU este vorba despre un site de curierat legitim şi ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile", subliniază DNSC.

Experţii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să fie vigilenţi şi să analizeze cu atenţie informaţiile primite, înainte de a furniza date online, să evite accesarea linkurilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute, să evite furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor linkuri venite prin SMS, e-mail sau platforme de mesagerie.

De asemenea, este important să se analizeze cu atenţie corectitudinea gramaticală şi de exprimare a textului în limba română. DNSC recomandă accesarea sigurantaonline.ro pentru a afla cum vă puteţi proteja de atacatorii care vânează datele personale.

#SigurantaOnline este o campanie de conştientizare la nivel naţional, derulată de DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din zona privată. 

Cum îți sunt furați banii online

Cele mai întâlnite metode utilizate de hackeri sunt clonarea site-urilor ce aparţin unor companii mari, transmiterea de e-mailuri prin care suntem anunţaţi că am câştigat ceva, mesaje pe telefon sau pe conturile de social media ce par să fie de la cunoscuţi - acestea vând ataşate nişte linkuri sau chiar clonarea paginilor de internet banking a băncilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel