Colțunași de post. Rețeta delicioasa
Ingrediente
Aluat
250 gr făină albă (tip BL55)
130 ml apă
1/2 linguriţă rasă sare
Umplutură
500 gr cartofi făinoşi (pentru piure)
2 cepe
1/2 ardei gras roşu
1/4 legătură pătrunjel
5 linguri ulei
sare, piper
Cum se prepară
Se pune făină într-un bol şi se face o gaură în mijloc. Acolo se adaugă sarea şi apă. Se trage treptată faina peste apă, amestecând cu degetele până aluatul se leagă, potrivit e-retete.ro. Se frământă aluatul cu mâna până e omogen.
Se pune aluatul pe masa de lucru dată cu făină şi se acoperă cu un bol. Se lasă să stea măcar 30 minute. În acest timp se pun cartofii (curăţaţi şi tăiaţi cuburi) la fiert în apă cu sare. Ceapaa şi ardeiul se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o tigaie largă şi se pun legumele. Se dă focul mic şi se călesc până ceapa devine moale şi începe să devină aurie (cca 30 minute). Amestecaţi rar în tigaie.
Când cartofii sunt fierţi, se scurg şi se strivesc ca pentru piure. Se adaugă jumătate din ceapă şi ardeiul călite, având grijă să puneţi şi puţin ulei, astfel încât piureul să nu fie uscat. Se adaugă pătrunjel tocat fin şi se amestecă.
Se împarte aluatul în bucăţi cu care puteţi lucra uşor. Pe masa dată cu făină se întinde aluatul foaie subţire. Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit formă de ravioli) decupaţi cercuri din aluat. Resturile de aluat se frământă şi se întind iar, până îl terminaţi. Puneţi pe fiecare disc câte 1 linguriţă de umplutură. Sigilaţi umplutura înăuntru, apăsând bine de jur împrejurul ei. Veţi obţine o semilună. Aşezaţi colţunaşii formaţi pe hârtie de copt presărată cu puţină făină.
Se pune o oală mare cu multă apă, sare şi o foaie de dafin la fiert. Când fierbe, daţi focul pe mic, astfel încât apa să clocotească doar uşor. Se pun colţunaşii în apă (nu-i înghesuiţi, ca să nu se lipească între ei; fierbeţi-i în ture) şi se fierb 3 minute după ce s-au ridicat la suprafaţă (cca 5-6 minute în total).
Se scot colţunaşii într-un bol şi se stropesc cu ceapă şi ardei călite. Când nu e post, se poate adăuga şi smântână.
Citește și:
Potica, rețeta de cozonac sloven. Va fi "vedeta" de pe masa de Crăciun!
Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment
- 5 g sare fină
- 160 ml lapte călduț
- 2 gălbenușuri
- 60 g unt topit
Pentru umplutură:
- 250 g nucă măcinată
- 1 lingură zahăr
- 70 g miere
- 70 ml lapte
- 1 ou
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- zahăr pudră pentru decor (opțional)
Cum se prepară potica
Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute, potrivit retete.unica.ro.
Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine. Se adaugă prefermentul, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bila, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dubleazaă volumul (poate dura până la 2 ore).
Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte. După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm. Se întinde umplutura peste aluat și se distribuie uniform. Se rulează ca pe o ruladă.
O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu