Comandantul serviciilor secrete israeliene va demisiona după ce a fost acuzat că nu a reușit să împiedice acțiunea din 7 octombrie

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un comandant al serviciilor secrete israeliene, despre care criticii spun că a jucat un rol esențial în eșecul de a preveni atacurile din 7 octombrie, demisionează, a declarat armata israeliană.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că generalul de brigadă Yossi Sariel, care a condus unitatea de informații 8200, a informat structura că își va „încheia rolul în viitorul apropiat.”

mai multe alte surse media au publicat extrase din scrisoarea sa de demisie în care afirmă că se simte personal responsabil pentru că nu a împiedicat Hamas să lanseze cel mai mortifer atac asupra evreilor de la Holocaust.

„Pe 7 octombrie, la ora 06:29, nu am îndeplinit sarcina așa cum mă așteptam de la mine însumi. Cei aflați sub comanda mea și comandanții se așteptau, cât și cetățenii statului pe care îl iubesc atât de mult, să fac ceea ce trebuie.” se spune în scrisoare, conform lui Kan.

La scurt timp după atac, mai mulți oficiali de frunte din domeniul apărării și securității au venit în față pentru a-și asuma responsabilitatea

„Astăzi, în conformitate cu starea războiului, procesele de consolidare a rândurilor și construirea rezilienței unității și după finalizarea proceselor de anchetă inițiale, îmi asum responsabilitatea personală ca și comandant al unității pe 7 octombrie și, la un moment determinat de comandanții mei, să predau ștafeta următoarei ture,” a raportat Kan joi.

La scurt timp după atac, mai mulți oficiali de frunte din domeniul apărării și securității au venit în față pentru a-și asuma, în oarecare măsură, responsabilitatea pentru erorile care au dus la atacul Hamas asupra Israelului, care a provocat moartea a 1.200 de persoane și luarea ostatice a altor 250.

Pe 16 octombrie, șeful agenției israeliene de securitate internă, Shin Bet, responsabilă cu combaterea terorismului, a scris o declarație în care spunea: „Responsabilitatea este asupra mea.”

„În ciuda unei serii de acțiuni pe care le-am întreprins, nu am reușit să creăm un avertisment suficient care să permită împiedicarea atacului,” a spus șeful Shin Bet, Ronan Bar.

Mai târziu în acea lună, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a primit, de asemenea, critici publice aspre după ce a acuzat șefii de securitate într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă, că nu l-au avertizat despre atacul iminent.

Într-un interviu din mai cu Dr. Phil McGraw în cadrul emisiunii „Dr. Phil Primetime”, Netanyahu a recunoscut că au existat eșecuri politice și militare. „Responsabilitatea principală a guvernului este să protejeze poporul. Aceasta este responsabilitatea supremă. Oamenii nu au fost protejați. Trebuie să recunoaștem asta,” i-a spus Netanyahu lui Dr. Phil.

Când a fost întrebat dacă se consideră responsabil de acest lucru și dacă a eșuat în vreun fel, el a adăugat: „Mă consider responsabil și pe mine și pe toată lumea în această chestiune. Cred că trebuie să examinăm cum s-a întâmplat. Care a fost eșecul de informații?”, susține CNN.

Tensiunile în Orient continuă. Comandant local al Hezbollah, ucis intr-un atac israelian în estul Libanului

Plecarea oficialului militar se desfășoară într-un context foarte tensionat, în care conflictul riscă să degenereze dincolo de granițele Fâșiei Gaza. S-au intensificat schimburile de tiruri la frontiera israeliano-libaneză între Hezbollah și armata israeliană.

Un comandant local al grupării șiite Hezbollah a fost ucis marți în urma unei lovituri israeliene în estul Libanului, potrivit armatei israeliene și unei surse apropiate acestei grupări, care susține că, în replică, a lansat rachete asupra nordului Israelului, informează AFP.

O sursă apropiată mișcării Hezbollah a declarat pentru AFP că Mohammad Qassem al-Chaer ”a fost vizat de o lovitură israeliană în timp ce conducea o motocicletă în Bekaa și că acesta era comandant al Forței Radwan”.

Mișcarea pro-iraniană a raportat, de asemenea, moartea lui al-Chaer în tiruri israeliene, fără a spune că era comandant.

Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene l-au ”eliminat pe teroristul Mohammad Qassem al-Chaer în regiunea Qaraoun”, precizând că acesta era ”comandantul unității de elită Al-Radwan a Hezbollah”. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel