Comănescu (CCIR): România poate să fie percepută de către antreprenorii vietnamezi ca un hub pentru comerţul în spaţiul UE

România poate şi sperăm să fie percepută de către antreprenorii vietnamezi drept un hub pentru comerţul în spaţiul Uniunii Europene (UE), a declarat, vineri, Lazăr Comănescu, consilier pentru Relaţii Internaţionale al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cadrul Forumului de Afaceri România - Vietnam de la Bucureşti.

 'În ultimii trei ani, relaţiile româno-vietnameze au marcat un curs ascendent, realmente intens. Această reuniune de la Bucureşti are loc într-un context semnificativ şi din perspectiva apartenenţei României la Uniunea Europeană, şi pe de altă parte a Vietnamului la ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, n.r.). În acest an, a fost semnat acordul de cooperare şi investiţii între Vietnam şi Uniunea Europeană, sub preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, este important de spus că economia românească, antreprenorii români, comunitatea de afaceri românească trebuie să fie tot mai prezentă în economia internaţională şi în mod deosebit în cea din afara spaţiului Uniunii Europene. Cred că o oportunitate mai bună decât cea legată de relaţiile româno-vietnameze nu există. Ambele părţi au creşteri economice susţinute. România poate şi sperăm să fie percepută de către antreprenorii vietnamezi drept un hub pentru comerţul în spaţiul Uniunii Europene, după cum şi noi să privim la Vietnam ca un hub pentru altă regiune importantă, integratoare, cum este ASEAN', a spus Comănescu. La data de 30 iunie 2019, la Hanoi, UE şi Vietnam au semnat două acorduri: un acord de liber schimb şi un acord privind protecţia investiţiilor. Acordul de liber schimb dintre UE şi Vietnam prevede eliminarea aproape totală (99%) a taxelor vamale între cele două blocuri, iar 65% dintre taxele la exporturile Uniunii către Vietnam vor dispărea imediat ce documentul va intra în vigoare, restul urmând să fie eliminate treptat în decursul unei perioade de până la 10 ani. Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole. Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Agenţia de Promovare a Comerţului din Vietnam (VIETRADE) şi Ministerul Industriei şi Comerţului al Republicii Socialiste Vietnam organizează, vineri, Forumul de Afaceri România - Vietnam. Forumul de Afaceri România - Vietnam are loc în marja celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România-Vietnam. 

Sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel