Analistul Politic Bogdan Chirieac a explicat ce s-ar putea afla în culisele deciziilor de comasare a alegerilor și de candidaturi pe liste comune, în cazul PNL și PSD.
„Continui să cred că această comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele nu este în regulă, sub nicio formă. Dar ceea ce cred nu mai are vreo importanță câtă vreme decizia este luată. Cât despre liste, vorbim despre un USL 2.0. Aceasta nu este o idee rea. Sunt două partide mari, responsabile, profund atașate, contrar unor declarații potrivit cărora unul sau altul ar fi anti-european. PSD și PNL sunt ambele profund atașate Uniunii Europene și NATO, iar din punctul acesta de vedere suntem în siguranță deplină și cu mari șanse de prosperitate. Ne-ar asigura stabilitate, iar cu siguranță lucrul acesta este dorit atât de Washington, cât și de Bruxelles.
Sigur că vor interveni aici și datele electorale, și anume faptul că USL s-a construit împotriva abuzurilor fostului președinte Traian Băsescu, care făcea ce poftea, inclusiv o posibilă fraudare a alegerilor prezidențiale, în 2009, care n-a fost lămurită. Deci acolo aveai un adversar comun, iar două partide democratice încercau să oprească un stat abuziv, într-o alianță politică. În acest moment, însă, situația e diferită, pentru că ambele partide sunt la putere, deci care e inamicul? AUR o să îmi spuneți? Păi AUR are 10% în Parlamentul României, nu are nicio funcție administrativă. Ce opoziție importantă să îți facă AUR?
Atunci există riscul, probabil asumat, ca cele două partide să nu facă împreună 50%. Veți vedea și la europarlamentare”, a declarat analistul politic, într-o intervenție telefonică la România TV.
Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a făcut, marți, un anunț referitor la calendarul alegerilor de anul acesta.
„Ce vă spun cu certitudine, ca premier al României, este că îmi doresc să anunț tot calendarul de alegeri mâine. Nu trebuie să fie o decizie pe care să o luăm astăzi, ca apoi să ne mai strângem peste o săptămână. Atunci când luăm decizia publicăm tot calendarul pentru ca românii să știe când trebuie să iasă la vot”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit unor surse din coaliție, primarii PSD și PNL forțează comasarea alegerilor pentru a nu rata fondurile europene.
Aceștia le-au cerut liderilor lor să convină asupra unei formule care să permită comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din 2024.
În spatele acestei poziții, spun surse din ambele partide, ar fi frica de a pierde fondurile europene destinate dezvoltării localităților. Mai mulți aleși locali din ambele partide spun că „mai mulți radicali în Parlamentul European înseamnă un pericol mai mare de instabilitate și de suspendare a fondurilor europene”.
Potrivit lor, riscul este dat de ordinea alegerilor din 2024, în care primele sunt cele europarlamentare. De regulă, prezența la vot în aceste alegeri este mică, iar asta poate ajuta formațiunile radicale să obțină un scor nemeritat de bun.
„Poate la București acest lucru nu se simte, dar noi în plan local vedem cum aceste partide câștigă tot mai mult teren”, s-au plâns, potrivit unor surse din PSD, mai mulți primari social-democrați.
Institutul de sondare CURS a efectuat un sondaj pe 1067 de respondenți privind comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.
În ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, un procent de 14% spune că ideea este foarte bună, iar 36% spune că ideea este bună.
Doar 31% dintre români consideră că ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare reprezintă o idee proastă sau foarte proastă.
De asemenea, 19% dintre români nu au avut o opinie cu privire la această temă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci