Un singur aspect știm astăzi despre alegerile din 2024: europarlamentarele vor fi în 9 iunie 2024.
UPDATE:
"S-a discutat despre oportunitatea comasării alegerilor şi despre un calendar pe tot anul 2024. Din păcate, colegii de la PNL nu au mandat să discute decât de alegerile europarlamentare şi cuplarea lor cu cele locale, ceea ce face imposibilă ajungerea la o înţelegere. Nu putem ieşi în faţa românilor cu o negociere doar pentru un rând de alegeri, lucru care ar arăta un pic de neseriozitate. Avem obligaţia de a veni cu un calendar întreg pentru 2024 şi dacă acest lucru se va întâmpla, împreună cu colegii liberali vom avea şi un anunţ despre comasarea alegerilor. Înţeleg că astăzi se vor întâlni într-un for de conducere, vor fi probabil alte dialoguri pe temă ale coaliţiei, numai că este imperios necesară grăbirea procesului pentru că intrăm în criză de timp dacă vom avea comasate localele cu europarlamentarele", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, pentru Agerpres.
Conducerea PNL se va reuni, marţi, la ora 19:00.
---
”Cu comasarea a rămas foarte bine. Avem patru rânduri de alegeri” a spus premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, după două rânduri eșuate de negocieri cu partenerii de la PNL.
Înainte de negocierile din coaliție, s-a vorbit mai întâi despre comasarea alegerilor astfel:
1. În 9 iunie, alegerile locale să se desfășoare în același timp cu cele europarlamentare.
2. În 8 decembrie, al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu cele parlamentare.
"Cu comasarea a rămas foarte bine, în acest moment, avem alegeri conform legii. Avem patru rânduri de alegeri, cu adevărat, cum am avut şi crize suprapuse, anul acesta vom avea şi alegeri suprapuse, într-un singur an, patru rânduri de alegeri” a spus Marcel Ciolacu.
Vizibil nervos, el a argumentat apoi: ”În cazul unei comasări, ştim cu toţii că la alegerile europarlamentare, de obicei, prezenţa este foarte scăzută, dacă nu inventăm un referendum pentru penali, pe care pe urmă îi punem pe liste. Şi atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratic. Alţi colegi din opoziţie au zis: 'Domne' nu e democratic, că, de fapt, direcţionaţi un vot'. Am văzut că şi în alte state europene se face această comasare, am văzut că Austria a anunţat şi acum a anunţat că nu ar fi aşa democratic să le facă, deci, este evident că fiecare are specificului lui şi părerile lui”.
Discuțiile vor fi reluate vineri: ”A rămas, când mă întorc, o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem tehnic cum se face. Şi aici am vrut şi părerea domnilor primari şi am stat cu dânşii de vorbă, tehnic cum sunt, sunt două birouri, e un birou comun? Vrem şi părerea STS, deci nu e un lucru în care ne aruncăm cu capul înainte, luăm o decizie şi pe urmă vedem că, tehnic, nu o putem pune în aplicare” a spus Marcel Ciolacu.
Amintim că liderul PNL Nicolae Ciucă a fost aparent uimit, în declarațiile de presă, de varianta ca alegerile parlamentare să aibă loc în același timp cu turul doi la al prezidențialelor. Liberalul vorbea despre o comasare cu primul tur.
În fapt, deși liderii politici neagă această discuție, negocierea s-ar fi blocat, conform surselor citate în mass-media, la candidatul unic pentru prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu