”Comasarea alegerilor se poate face, dar numai încălcând legea”. Augustin Zegrean, despre rocada președinților

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit despre comasarea alegerilor și despre rocada președinților.

PSD și PNL au votat separat, în unanimitate, începerea negocierilor pentru comasarea alegerilor. Ultima variantă de discuție ar fi ca alegerile locale să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare, în 9 iunie. Cealaltă discuție se poartă cu privire la alegerile locale în același timp cu alegerile prezidențiale, în primul tur. 

Mai mult, în spațiul public a apărut discuția unei rocade prezidențiale: 5 ani președinte PSD, susținut de PNL, 5 ani președinte PNL, susținut de PSD. 

Despre acestea două a vorbit fostul președinte al CCR, judecătorul Augustin Zegrean, care a lămurit, într-o intervenție la Antena 3: 

”În Constituție se vorbește foarte puțin despre alegeri, că trebuie să fie libere, periodice și corecte. Dacă această comasare nu le încalcă, pot să o facă... numai că și CCR, și Comisia de la Veneția, și alte instituții europene ne-au criticat de fiecare dată când am modificat legislația într-o perioadă mai scurtă de 1 an, nu șase luni, cum se vorbește acum, înainte de alegeri. Bunele practici recomandate de Comisia de la Veneția spun că nu modifici legislația electorală cu un an înainte de alegeri. Dacă se comasează, trebuie să o modifice (...) iar asta nu se poate decât printr-o lege organică. Se poate face modificarea, dar numai încălcând legea. 

Despre rocada prezidențială

Asta este o dorință. Dacă nu e în Constituție, nu pot hotărî ei. Își pot promite între ei orice, dar dacă poporul mai este chemat la vot și sper să fie... Dacă iese la vot un președinte PSD, o să-l lase pe cel de la PNL să conducă țara? Are valoare doar de gentlemen`s agreement, atât!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel