Comisia coaliţiei guvernamentale privind sistemul electoral s-a întrunit luni în prima sa ședință, pentru a analiza, printre altele, şi posibilitatea comasării, în 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare. PDL este promotorul proiectului privind comasarea, iar UDMR ar putea fi convinsă ușor să-l accepte, mai ales dacă se va reduce pragul electoral la 3 procente.
Tehnic, proiectul ar presupune o lege specială prin care să fie schimbat mandatul aleșilor locali, astfel încât alegerile pentru primării și consilii județene să coincidă cu alegerile parlamentare din noiembrie. Amânarea localelor ar putea fi invocată doar în caz de război, calamitate etc, pe actuala lege. O primă șmecherie ar putea fi legată de asimilarea crizei cu catastrofele naturale sau cu războiul.
Manevra este riscantă pentru PDL. Dacă va exista o creștere economică apropiată de zero, vor fi dificultăți majore la Curtea Constituțională, dar totuși nu imposibil de depășit. În fond, majoritatea judecătorilor sunt numiți de Băsescu, sau sunt controlați de acesta.La fel de multe necunoscute ar presupune și declanșarea anticipatelor, prin două crize succesive de guvern. Aceasta ar fi singura variantă acceptată de opoziție pentru comasare.
Rezultă că PDL va presa pentru amânarea alegerilor locale, prin diferite manevre legislative marca Anastase-Voinescu, în Parlament.
Marea Asfaltare pornește mai greu
Amânarea localelor și nu devansarea parlamentarelor convine PDL-UDMR din două motive. În primul rând, nu ar renunța la nicio lună de exercitarea puterii. Cu alte cuvinte, chiar dacă iese rău, măcar au timp să acumuleze mai mult pentru perioada neagră care le așteaptă. În al doilea rând, Comasare=Asfaltare. Miza comasării o reprezintă ”ascunderea” parlamentarilor sub pulpana primarilor și diluarea discuțiilor despre guvernare. Tema de campanie va fi asfaltarea, subiect cu care PDL speră să câștige voturi în rural, acolo unde aceasta este principala problemă. Fiindcă nimeni nu-i cred când promit, pedeliștii vor să înceapă lucrări în cât mai multe sate, iar pentru asta este nevoie de timp, numărul asfaltangiilor agreați de partid fiind, totuși, limitat. De aceea, cu cât se prelungește termenul până la alegeri, cu atât mai bine.
Citeşte şi:Marton Arpad (UDMR): Coaliţia a fost de acord că actualul sistem electoral este prost Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News