Comasarea spitalelor va crea cozi la urgențe

Comasarea spitalelor clinice de urgenţă Sf. Ioan şi Sf. Spiridon din Iaşi, prevăzută de Ministerul Sănătăţii, nu va conduce la creşterea calităţii actului medical, ci doar la temporizarea rezolvării terapeutice a urgenţelor, a declarat,  dr. Tudor Ciuhodaru, deputat independent.

Desfiinţarea prevăzută de MS printr-un proiect de Hotărâre de Guvern nu trebuie să vizeze spitalele eficiente, ci trebuie luate în considerare şi alte soluţii privind organizarea activităţii medicale de urgenţă, spun medicii.

„Apreciem că schimbările preconizate prin reorganizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon nu vor duce la creşterea calităţii actului medical şi optimizarea asistenţei medicale de urgenţă acordate pacienţilor, întrucât ambele spitale funcţionează în clădiri vechi de câteva sute de ani, în sistem pavilionar, cu clinici, secţii şi mijloace de investigaţie distribuite într-un perimetru larg, fără a exista posibilitatea organizatorică a recepţiei, investigaţiei şi tratamentului într-o singură clădire a pacienţilor critici”, a declarat Ciuhodaru. El a arătat că direcţionarea într-un singur loc a tuturor urgenţelor va însemna, practic, dublarea activităţii medicale, întrucât, anual, în cele două UPU-uri sunt înregistraţi câte 30.000 de pacienţi, în contextul în care atât spaţiile de recepţie, cât şi cele de explorare rămân aceleaşi. „Aceasta va creşte timpii de aşteptare şi timpii de răspuns în faţa urgenţelor medicale, cu repercusiuni majore asupra intervenţiilor medicale, existând riscul ca mulţi pacienţi să nu poată beneficia la timp de asistenţa medicală necesară”, a explicat Tudor Ciuhodaru, coordonator al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sf. Ioan.

Faptul că Iaşiul are în prezent patru Unităţi de Primire a Urgenţelor constituie un avantaj în asigurarea asistenţei medicale prompte în diverse zone ale oraşului, iar desfiinţarea acestora va duce doar la colmatarea asistenţei medicale de urgenţă. „Să nu uităm că Iaşiul este al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori, după Bucureşti, iar capitala a adoptat soluţia existenţei mai multor UPU. Mai mult, nu este de conceput în secolul 21 să mai existe un spital care să nu aibă posibilitatea preluării eficiente a urgenţelor, cu medici de urgenţă capabili să sigure suportul vital atunci când este nevoie. În niciuna dintre aceste unităţi spitaliceşti nu se vor putea asigura spaţiile hoteliere necesare internării pacienţilor, iar, în condiţiile în care numărul de săli de operaţii rămâne acelaşi, activitatea chirurgicală va avea de suferit”, a spus Ciuhodaru pentru Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel