Deși tot mai mulți primari solicită regionalizarea și desființarea consiliilor județene, se pare că nici PNL, nici USR nu au niciun interes în acest sens. Atât primari din localități mici, cât și din marile orașe, nu mai pot suporta costurile administrative și își doresc o comasare.
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și Președinte Executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR), susține că structurile administrative sunt ineficiente, iar birocrația excesivă este o problemă majoră, scrie stiriletransilvaniei.ro.
"Consiliile Județene s-au dovedit niște structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunțat politic și care nu au făcut decât să-i țină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferențiale. Aceste structuri au generat extrem de puține proiecte și exemple de bună practică. La județe, o formulă de regionalizare, care să nu mențină consiliile județene, pe mai multe zone de dezvoltare, care să răspundă unor realități istorice sau chestiuni culturale locale ar fi de preferat", a explicat Bolojan.
Și edilul de la Iași, Mihai Chirica, își pune un semn de întrebare: "De ce mai este nevoie ca oamenii să fie reprezentați în interiorul aceleiași structuri administrative, respectiv județ, și Consiliul Local, și Consiliu Județean, când de fapt ideal ar fi să fie o reprezentare regională din toți aleșii locali la nivelul fiecărei autorități locale, comună, oraș, municipiu?".
Vasile Dâncu, fost ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale, este de părere că există mai multe modele după care s-ar putea face regionalizarea.
"Sunt mai multe împărțiri teritoriale care "funcționează" în același timp, lucru destul de disfuncțional. Regiunile de dezvoltare, cele 8, respectă criteriile NUTS2, dar sunt capitale de județ la distanțe de peste 250 de km, aflate în aceeași regiune. Există și o împărțire teritorială a justiției pe 15 curți de apel care este cea mai rațională și ar putea fi un model și pentru o împărțire administrativă", a declarat Dâncu.
"De exemplu, una din problemele pe care noi le avem este această pulverizare cu multe comune care nu au venituri proprii din impozitele și taxele locale, în așa fel încât să ofere servicii cetățenilor, iar ele sunt finanțate an de an cu sume destul de consistente de la Guvern, ceea ce înseamnă un consum important de resurse, ineficient. O coagulare a comunelor din zonele metropolitane în jurul orașelor, astfel încât aceste primării care au granițe cu localitățile mari, să devină primării de sector, este soluția. S-ar face planuri de dezvoltare integrată și aceste zone ar deveni funcționale. De exemplu, comunele din jurul Bucureștiului și al Brașovului să devină primării de sector. (...) Din punctul meu de vedere o metropolizare ar fi mult mai importantă pentru că țara se dezvoltă neuniform, orașele mari funcționează ca niște locomotive economice, iar localitățile mari funcționează și ele ca niște poli de dezvoltare mai mici", a explicat Bolojan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News