Combat cancerul și nu provoacă diabet: cartofii, reabilitați de oamenii de știință

Combat cancerul și nu provoacă diabet - cartofii, reabilitați de oamenii de știință. Sursa - pixabay.com
Combat cancerul și nu provoacă diabet - cartofii, reabilitați de oamenii de știință. Sursa - pixabay.com

Oamenii de știință au încercat să restabilească buna reputație a unor produse pe care obișnuiam să le consideram dăunătoare. 

Un nou studiu efectuat la Centrul Louisiana pentru Cercetare Biomedicală a constatat că cartofii sunt bogați în nutrienți cheie și nu contribuie la diabetul de tip 2, așa cum se credea anterior.

Contrar credinței populare, cartofii nu afectează negativ nivelul de glucoză din sânge, au demonstrat oamenii de știință.

Un alt grup de oameni de știință de la Universitatea Edith Cowan din Australia a descoperit că problemele de sănătate asociate cu cartofii pot fi de fapt legate de modul în care oamenii îi gătesc. Conform datelor lor, cartofii fierți nu sunt asociați cu un risc crescut de diabet.

Vrei să ai un somn bun și să te odihnești bine noaptea? Consumă aceste alimente

Și cele mai optimiste date vin de la oamenii de știință de la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, Polonia. Acest grup de cercetători a descoperit că toți compușii bioactivi, numiți glicoalcaloizi, au potențialul de a trata cancerul.

Și întrucât cartoful pare să aibă o nouă viață ca aliment sănătos, să vedem care cartofi sunt cei mai sănătoși, ce nutrienți conțin și care este cel mai bun mod de a-i găti.

Cumpărați cartofi mov și nu-i mai curățați de coajă

Cartofii sunt bogați în nutrienți, dar majoritatea nutrienților provin din coajă. Mai ales o mulțime de substanțe utile sunt în coaja cartofilor dulci și violet. Cartofii conțin vitamine și minerale cheie, inclusiv aproape 30% din doza zilnică recomandată pentru vitaminele C și B6, precum și potasiu, mangan, magneziu, fosfor, niacină (B3, care ajută organismul să transforme alimentele în energie) și acid folic (B9).

Toți grădinarii pun un cub din acest ingredient în ghivecele cu flori. Motivul te va uimi

Vitamina C este un antioxidant, iar cartofii conțin și mai mulți antioxidanți sub formă de flavonoide, carotenoide și acizi fenolici. Antioxidanții sunt critici în distrugerea radicalilor liberi din organism, care sunt produși de procesele normale ale corpului, precum și de dietă, stres, fumat, alcool, exerciții fizice, droguri și poluanți. În timp, dacă încep să se acumuleze, radicalii liber pot duce la boli, inclusiv cancer și boli cardiovasculare.

Un microbiom intestinal bun este vital pentru sănătatea mentală și fizică generală, iar cartofii pot ajuta la îmbunătățirea acestui lucru. Cartofii conțin amidon rezistent, care nu este descompus de organism în timpul digestiei și poate ajunge intact în colon.

Amidonul este prebiotic, ceea ce înseamnă că poate fi folosit ca și combustibil pentru a hrăni bacteriile benefice. Aceasta produce acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul care oferă o sursă de energie pentru celulele din colon. S-a descoperit că butiratul ajută la gestionarea inflamației și susține sănătatea intestinală.

Cum să mănânci carbohidrați și să nu te îngrași: cinci reguli de aur

Pentru a maximiza rezistența la amidon, faceți salată de cartofi și păstrați-o la frigider. Conținutul de amidon crește pe măsură ce cartofii se răcesc.

Cum ne ajută cartofii să slăbim

Cartofii pot fi un mare ajutor în lupta împotriva poftei de mâncare. Conține fibre, care ne ajută să ne simțim sătui. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii și practic nu conțin grăsimi: doar aproximativ 0,1 g la 100 grame.

Din păcate, acest lucru nu se aplică și chipsurilor, deoarece sunt prăjiți în ulei, care adaugă grăsimi și calorii, așa că trebuie să optăm pentru mâncăruri de cartofi fierți sau copți.

Cartofii sunt o sursă de potasiu. Un cartof de mărime medie conține cu 40% mai mult potasiu decât o banană obișnuită. Potasiul este un electrolit care menține nervii și mușchii în funcțiune și contracarează efectul sodiului asupra hipertensiunii arteriale. Cercetările arată că poate îmbunătăți somnul pe timp de noapte, așa că este o idee bună să includem niște cartofi fierți la cină.

Ce trebuie să mănânci ca să slăbești: top zece alimente care stimulează metabolismul

Cartofii sunt o sursă de amidon. Amidonul este un tip de carbohidrați care se descompune în glucoză și oferă energie rapidă de utilizat de către organism, așa că toți cartofii sunt o sursă bună de calorii dacă avem nevoie de o masă rapidă și satisfăcătoare.

Amidonul este, în general, principala noastră sursă de carbohidrați, dar nu trebuie să exagerăm. Prin urmare, cartofii ar trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Consumul de prea mulți carbohidrați poate duce la creșterea în greutate și la o scădere a zahărului din sânge.

Cel mai bun mod de a găti cartofii

Cartofii sunt ieftini, extrem de versatili și pot fi păstrați, o perioadă lungă de timp, într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Cartofii pot fi un plus sănătos pentru o dietă echilibrată atunci când sunt fierți sau copți și consumați cu tot cu coajă.

Nu trebuie să adăugăm brânză sau sosuri cremoase bogate. În schimb, îi putem stropi cu ulei de măsline, iaurt grecesc, verdeață sau și usturoi. Și să nu uităm să le micșorăm porțiile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel