Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a primit raspuns la intrebarile adresate Comisiei Europene cu privire la combaterea somajului in randul tinerilor si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiilor.
Comisiei Europene i s-a solicitat o abordare de gen a somajului in randul tinerilor si sa prezinte solutii specifice pentru combaterea somajului in randul tinerelor femei. De asemenea, i s-a solicitat sa incurajeze statele membre sa integreze in calculul pensiei finale durata stagiilor de formare remunerate.
Comisia Europeana a precizat faptul ca actuala criza a afectat in special tinerii, femei si barbati. In comparatie cu barbații tineri, este mai probabil ca tinerele femei sa nu aiba un loc de munca, sa nu urmeze un ciclu de invatamant sau un curs de formare profesionala, in principal pentru că este mai probabil ca acestea sa nu fie in campul muncii (sau să fie inactive). Barbatii tineri au mai frecvent experienta unei tranzitii reusite (si anume, care se termina cu un contract pe durata nedeterminata). In schimb, este mai mare probabilitatea ca femeile tinere sa fie angajate cu o fractiune de norma sau sa fie lucratori temporari si sa debuteze in situatia deosebit de delicata pe care o presupune un loc de munca temporar cu fractiune de norma.
De asemenea, Comisia mentioneaza ca recomandarea Consiliului privind instituirea unei garantii pentru tineret, specifica asadar ca mecanismele garantiei pentru tineret ar trebui sa acorde atentie diferentelor intre femei si barbati si diversitatii tinerilor carora li se adreseaza.
Este cunoscut faptul ca toate chestiunile legate de remunerare si protectie sociala sunt o responsabilitate a statelor membre si a partenerilor sociali.
Prin raspunsul oferit europarlamentarului Minodora Cliveti, cu privire la introducerea stagiilor remunerate in calculul pensiei, Comisia a mentionat faptul ca in a doua etapa a consultarii partenerilor sociali din UE cu privire la un cadru de calitate pentru stagii, aceasta a consultat inter alia cu privire la intrebarea daca ar trebui sa se clarifice intre stagiar si organizatia gazda problema protectiei sociale. Pentru moment partenerii sociali au decis sa nu inceapa negocierile in conformitate cu articolul 155 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene in vederea unui acord intre partenerii sociali privind un cadru de calitate pentru stagii.
Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere in acest sens pana la sfarsitul anului 2013.
Biroul de Presa PSD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu