Combustibil produs din ape uzate sau din... muștar? Da, e posibil!

foto: Freepik
foto: Freepik

Este deja în teste formula care ar permite producerea de combustibil bio din ape uzate.

Startupul britanic Firefly a realizat o descoperire semnificativă în domeniul extragerii țițeiului din apele reziduale din Regatul Unit, scrie worldbiomarketingsights.com.

Acest țiței are potențialul de a fi transformat într-un tip inovator de kerosen destinat aviației civile, oferind astfel o soluție promițătoare pentru reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest progres ar putea, de asemenea, să elimine îngrijorările referitoare la lipsa materiilor prime necesare producției de kerosen.

Industria aviației este responsabilă de 6% din efectele încălzirii globale și aproximativ 3,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane. Inovația adusă de Firefly ar putea duce la revigorarea acestei industrii, facilitând o tranziție către surse mai sustenabile și reducând impactul negativ asupra mediului.

Combustibil din... muștar

Explorarea combustibililor alternativi pentru aviație a devenit o prioritate majoră. În anul 2021, o echipă de cercetători americani a reușit să obțină cu succes un combustibil destinat aviației, derivat din muștar. Această realizare reprezintă un pas semnificativ în eforturile lor de a diminua impactul ecologic al sectorului aviației cu 68%.

Cu toate acestea, hidrogenul păstrează statutul de cea mai promițătoare opțiune în domeniul combustibililor alternativi. Cu toate acestea, cercetările continuă pentru a explora și alte alternative.

Într-un articol publicat în noiembrie 2023 de Biofuels International se discută despre activitatea remarcabilă a companiei Firefly. Aceasta se concentrează asupra dezvoltării unei noi metode de producere a combustibilului ecologic, cunoscută sub denumirea de lichefiere hidrotermală.

Cum arată procedeul chimic

Prin aplicarea acestei tehnici, Firefly își propune să creeze un tip inovator de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF). Procesul constă în transformarea materialelor organice în combustibili lichizi și alte substanțe chimice utile printr-o reacție chimică avansată.

În prima fază a procesului, biomasa, inclusiv deșeurile agricole, reziduurile alimentare și apele reziduale, este amestecată cu apă și supusă încălzirii la temperaturi cuprinse între 250 și 374°C sub presiune ridicată. Această abordare ingenioasă convertește biomasa într-un lichid cu o compoziție similară cu cea a țițeiului.

Lichidul rezultat este apoi supus unei etape de rafinare pentru a produce combustibilul dorit. Firefly adaptează această metodă, obișnuită în producția de biodiesel, într-un mod inovator, obținând nu doar țițeiul necesar, ci și biochar, un tip de cărbune de origine vegetală capabil să captureze dioxidul de carbon (CO2).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel