Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, acuză Rusia că foloseşte livrarea combustibilului ca pe o armă.
Conflictul din Ucraina a influenţat creşterea preţurilor la combustibili, iar Rusia foloseşte livrările de gaze pe piaţa externă ca armă - a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru canalele de televiziune TF1 şi France2.
"Preţurile la energie au crescut înainte de război. Să fim cu toţii sinceri, pentru că în întreaga lume a existat o foarte puternică redresare economică. Iar apoi preţurile au crescut din cauza acestui război şi din cauză că Rusia foloseşte energia ca armă" - a spus Macron.
După cum a afirmat preşedintele francez, Rusia a hotărât "să înceapă să oprească gazul". Deocamdată acest lucru a afectat o serie de ţări membre UE, "pe care Rusia le-a ameninţat, pe care le-a făcut să se îngrijoreze". "Şi iată că ea a oprit principala conductă de gaz, Nord Stream 1. Acesta este un semnal" - este de părere preşedintele. El consideră că acest lucru este "un mesaj clar că Rusia va folosi gazul ca element al acestui război". "Noi suntem în situaţia căreia i se spune război hibrid" - a explicat Macron.
Preşedintele le-a replicat celor care cred că criza energetică este o consecinţă a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei: "Rusia foloseşte energia, ca, de altfel şi alimentele, ca armă de război" - a spus Macron.
"Cred că astăzi ar trebui să pregătim un scenariu în care noi trebuie să ne descurcăm complet fără gazul rusesc. Şi cred că acesta nu este un scenariu teoretic. Acesta este un scenariu foarte dur. Trebuie să ne pregătim pentru asta. Şi vreau să le spun foarte ferm compatrioţilor noştri adevărul: există un asemenea risc, el nu depinde de noi. Şi cred că acest risc, această alegere pe care Rusia o poate face, este posibil" - a conchis Macron.
Potrivit afirmaţiilor liderului francez, în cadrul pregătirii pentru iarnă, autorităţile statului şi întreprinderile vor explica necesitatea economisirii gazelor şi a energiei electrice. Preşedintele a recunoscut de asemenea că, având în vedere riscul deficitului de combustibili şi al creşterii tarifelor, pe termen lung energia nucleară ar putea fi o soluţie adecvată, scrie Rador.
Opoziția din Adunarea Națională a Franței a reușit să elimine posibilitatea ca pașaportul sanitar să fie reintrodus în țară.
Opoziţia parlamentară din Franţa a eliminat o prevedere esenţială din proiectul de lege sanitară propus de guvern cu privire la măsuri împotriva COVID-19, executivul suferind astfel prima înfrângere în noua legislatură, transmit dpa şi AFP.
Proiectul de lege a fost adoptat miercuri, dar într-o formă mult atenuată, în prima lectură.
A fost primul proiect legislativ supus la vot în noua componenţă a Adunării Naţionale.
În urma alegerilor parlamentare din iunie, tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron şi prim-ministrului Élisabeth Borne a pierdut majoritatea absolută în Adunare.
Votul de miercuri arată cât de dificil va fi pentru guvern să găsească majorităţi în această cameră.
Proiectul de lege se referea la menţinerea unor măsuri de prevenţie împotriva coronavirusului.
O parte esenţială prevedea posibilitatea de reintroducere a paşaportului sanitar pentru călătoriile în afara Franţei şi intrările pe teritoriul ţării în lunile viitoare. Cu toate acestea, Adunarea Naţională a eliminat complet acest articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu