Comedie pe burta goală. Puiu Călinescu a făcut foamea în casa mătuşilor: "Îmi mai dădea bunica pe ascuns o bucată de pâine"

Seria dezvăluirilor emoţionante din viaţa artiştilor români continuă pe DC News. Astăzi vă prezentăm câteva frânturi din povestea de viaţă a marelui comediant Puiu Călinescu, cunoscut şi ca "Louis de Funès al României" pentru grimasele inconfundabile.

La vârsta de 6 ani, după moartea mamei (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. La școală a repetat un an de studiu. Conform unei remarci a actorului în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, în timpul adolescenței Călinescu s-a văzut nevoit să-și găsească un loc de muncă, fiind constrâns de unchiul său, în casa căruia locuia.

"Mama s-a prăpădit când aveam 6 ani. Tata, actorul Jean Tomescu, nu a vrut să ştie de mine. Nu avea obiceiul ăsta. Aveam un unchi, soţul unei surori de-a mamei, oltean... mi-a spus: Auzi, tu dacă nu înveţi nu stai aici în casă! Tu aici nu mănânci! Ori te apuci de ceva, ori dacă nu... de parazit n-am nevoie! Şi uite aşa viaţa m-a silit, m-a consolidat. Veneam, nu-mi dădeau mâncare. Bunica, săraca, o grecoaică născută în insula Creta, îmi dădea pe ascuns câte o bucată de pâine. N-am fost cocoloşit cu mânca-l-ar mama şi pupa-l-ar tata, nu! Am trecut prin nişte site, nişte greutăţi. Dacă viaţa îţi joacă o farsă, te-ai ars! Şi-atunci m-am gândit să mă iau cu viaţa, să mă joc eu cu ea. Stai cuminte, soartă!"

Talente ascunse

La scurt timp după ce iese din băncile şcolii, va începe să lipească afişe pentru spectacole, apoi va debuta în cariera artistică jucând în „revistele” de cinematograf care prefaţau cândva, în sălile de cinema, proiecţia unui film. Un profesor de canto, pe nume Mihai Vulpescu, îl va remarca şi îi va facilita intrarea la Ateneul Popular unde Puiu făcea teatru, cânta, lucra la scenarii şi chiar a ajuns preşedintele comitetului Ateneului Popular.

Puţini ştiu despre marele "Puiu" că avea talent la desen. Îi plăcea să schiţeze portrete din creion şi chiar reproduceri după personaje din filmele din acea perioadă. Îi plăcea şi să scrie, deşi avea doar 8 clase. A scris o piesă -  "Tată fără voie" care însă nu a apucat să ajungă la public, şi asta pentru că Sergiu Nicolaescu nu a fost de acord ca opera sa să fie nici pusă în scenă, nici ecranizată. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și în care a lucrat până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacole, cu titluri precum „Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc. A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu şi Sebastian Papaiani.

Şi-a găsit fiica fără suflare în mijlocul casei

A fost căsătorit cu Victoria Călinescu cu care a avut doi copii, pe Carmen Călinescu și pe Silvia Călinescu. În 1995, actorul a trăit şocul vieţii, găsindu-şi fiica mai mare, pe Silvia, moartă în casă, la doar 50 de ani, în urma unei comoţii cerebrale. Puiu Călinescu a murit la 16 mai 1997, din cauza unei insuficienţe cardiace, la Bucureşti. Îşi găseşte odihna de veci la Cimitirul Bellu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel