Comemorarea a 83 de ani de la Pogromul de la Iași. Klaus Iohannis: Generațiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecințe ale urii și ale prejudecăților

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 27 iunie, un mesaj cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Progomul de la Iași.

”În fiecare an, la Iași, angajamentul nostru față de neuitare, demnitate umană, respect și toleranță este reînnoit prin omagierea memoriei victimelor Pogromului de la Iași, unul dintre cele mai tragice evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a marcat profund istoria noastră.

În urmă cu 83 de ani, zeci de mii de vieți au fost curmate în mod tragic și brutal din ordinul regimului Ion Antonescu. Smulși din casele lor, supuși brutalității și forțați să își dea ultima suflare în curtea Chesturii sau în „trenurile morții”, evreii erau lipsiți de orice protecție și împinși fără remușcare către pieire.

Amploarea suferințelor provocate victimelor din acele zile fatidice ne cere să confruntăm trecutul cu onestitate și smerenie. Avem mărturii de rezistență, curaj și compasiune izvorâte din mijlocul întunericului, supraviețuitori și salvatori care au avut puterea să transmită poveștile lor pentru îndreptarea societății noastre”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de Administrația Prezidențială.

Iohannis: Acea perioadă a fost marcată de suferințe și crime odioase

”Pogromul din Iași nu a fost un eveniment izolat, ci a fost rezultatul escaladării atitudinilor antisemite, alimentate de retorici distructive, o capitulare a spiritului uman în fața prejudecăților. Această dezlănțuire a răului absolut demonstrează că indiferența în fața urii, a discriminării, a antisemitismului și a intoleranței poate permite răului să domine și să distrugă comunități, traumatizând societăți și generații întregi. De aceea, este vital să refuzăm tăcerea în fața nedreptății.

Evenimentul de astăzi are o importanță deosebită, mai ales în contextul internațional complicat, unde influențele toxice, antisemite, rasiste și pline de ură încearcă, din nou, să pervertească umanitatea. Astăzi, când resimțim amenințarea extremismului, este esențial să ne reamintim că ultima dată când acesta a pus stăpânire pe Europa, consecințele au fost catastrofale pentru întreaga umanitate, iar acea perioadă a fost marcată de suferințe și crime odioase.

Aceste încercări pot fi respinse prin sancționarea fermă a tuturor derapajelor, prin promovarea respectării dreptului internațional umanitar, reiterând angajamentul ferm și activ de a fi o voce puternică împotriva discriminării și a nedreptății și prin susținerea păcii și a reconcilierii”, a mai spus președintele României.

Iohannis: Generațiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecințe ale urii și ale prejudecăților

În ultimele două decenii, România a făcut progrese remarcabile în ceea ce privește menținerea în memoria colectivă a lecțiilor trecutului și pentru combaterea antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei și a urii. Educația rămâne cel mai eficient instrument prin care pot fi zădărnicite tentativele de negare a istoriei Holocaustului și descurajate eventualele fapte motivate de ură.

Generațiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecințe ale urii și ale prejudecăților, astfel încât să înțeleagă importanța protejării democrației, a asumării responsabilității individuale în susținerea valorilor și a comportamentelor prin care societatea noastră să fie una tolerantă, care apără libertatea și demnitatea umană.

Tinerii trebuie să afle adevărul istoric și să știe să recunoască minciuna, intoxicările și dezinformările pentru a construi o lume în care asemenea atrocități să nu mai fie posibile vreodată. 

Împreună, autorități publice, istorici, cercetători, societate civilă, cetățeni, având în minte lecțiile dureroase din istoria noastră, trebuie să continuăm să construim o comunitate în care să predomine înțelegerea, respectul, iubirea și compasiunea.

Vă îndemn să prețuim legăturile de credință și valorile care ne unesc și să construim un viitor în care justiția, demnitatea și pacea să prevaleze pentru toți!

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre”, se mai arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis, transmis de Administrația Prezidențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel