Disperați de prețurile mari la energie, românii, în semn de protest, și-au aruncat facturile la tomberon.
Zeci de români din Cluj au protestat împotriva vieții tot mai scumpe din România. Supărați că prețul energiei a crescut, aceștia au început să își arunce facturile la gaz și curent la tomberon. Au scandat „Scumpirile la noi, profitul e la voi” și au afișat bannere cu diferite mesaje, cum ar fi: „Totul este prea scump, utilități, locuințe, alimente”.
„Am văzut proteste similare în alte state ale Uniunii Europene, acolo dădeau foc facturilor, la noi le-au aruncat, pur și simplu, la tomberon. Cum comentezi?”, l-a întrebat, vineri, Cătălina Porumbel, pe jurnalistul Val Vâlcu, prezent în platoul Antena 3 CNN.
„O fi vreun fenomen de contaminare... Mie, de exemplu, nu mi-au crescut facturile. E drept că nici nu am alergat după chilipir, atunci când s-a dat posibilitatea. Unii s-au dus la cea mai mică ofertă și după s-au trezit cu facturi mai mari”, a spus Val Vâlcu.
„Nu înțeleg de ce la gaze am putut să punem doar două tarife și când e vorba de energie electrică, inventăm 15 tipuri de tarife!”, a spus, la un moment dat, Negrescu în cadrul emisiunii.
„Așa face birocrația românească în toate domeniile. Găsește excepțiile și după complică legea pentru a evita acele două, trei, zece cazuri”, a spus Val Vâlcu.
„Mai este un lucru de spus”, a intervenit Cătălina Porumbel. „Premierul Giorgia Meloni a anunțat public că statul italian nu-și mai permite să plătească acele facturi la energie și cere Comisiei Europene să vină cu o decizie urgentă. S-ar putea regăsi România într-o astfel de situație? Astfel de proteste vor deveni o obișnuință în țara noastră?”, a mai întrebat Cătălina Porumbel.
„Din punct de vedere bugetar, nu sunt trecute sumele pe care statul trebuie să le plătească furnizorului, în contul compensărilor din lunile anterioare. Deci nu știm exact cât și cum se va plăti. Legat de ce se va întâmpla de acum încolo, vom importa din ce în ce mai multă energie”, a spus Negrescu.
„Să știți că acest sistem crește consumul. Instituțiile zic păi avem prețul plafonat, nu mai facem munca de la domiciliu, ne încadrăm în buget. Păi tu te încadrezi în buget, dar în spate vine statul care trebuie să acopere diferența”, a zis Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News