Comerțul bilateral dintre SUA și România trebuie să crească în condițiile în care produsele din agricultură nu se găsesc nici la importuri, nici la exporturi. Este concluzia la care a ajuns Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
"Conform datelor Ministerului Economiei schimburile bilaterale dintre România şi Statele Unite în primele 7 luni din 2017 ajung la aproape un miliard dolari. Exporturile României în SUA reprezintă 557 milioane de dolari, iar importurile 362 milioane de dolari. Comparând cu anul trecut sunt niveluri mai mici la importuri şi exporturi ceea ce ar indica nevoia celor două ţări de a lucra mult mai mult pentru a creşte comerţul bilateral. Comerţul bilateral se concentrează în 3 sectoare precum calculatoare şi electronică, echipamente de transport şi maşinării, în timp ce produsele din agricultură şi alimentaţie aproape că nu există", a spus Daraban.
Potrivit acestuia, TTIP ar atrage mai multe investiţii americane în agricultura românească.
"La nivelul lunii septembrie, SUA se află pe locul 11 în topul ţărilor care investesc în România, ceea ce reprezintă 2,34% din totalul investiţiilor străine. Conform Eurostat, în România sunt 6.500 de companii care exportă în afara UE, dintre care mai puţin de 1.000 exportă în SUA, număr care este foarte mic comparativ cu potenţialul. Ar trebui acordată o atenţie mai mare Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) negociat între UE şi SUA, ceea ce ar atrage mai multe investiţii în agricultura românească şi să stimuleze comerţul dintre cele două ţări", a mai afirmat preşedintele Camerei de Comerţ, citat de Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News