Agenţia Naţională a Medicamentului a început o anchetă în cazul medicamentelor ce se eliberează gratuit prin programul naţional de diabet, care au fost oprite de la comercializare din septembrie 2010, din cauza reacţiilor secundare, bolnavii fiind sfătuiţi să nu le folosească.
Ancheta Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) a început în urma unor sesizări privind eliberarea acestor medicamente, printre care Avandia, Avandamet şi Avaglim, cu care se tratează persoanele care au diabet zaharat de tip 2.
Medicamentele, deşi au fost oprite de la comercializare din cauză că pot produce infarct, se găsesc în continuare în multe farmacii, chiar dacă din septembrie 2010 Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat retragerea pastilelor de pe piaţă, inclusiv din România.
Astfel, Agenţia Naţională a Medicamentului a început o anchetă, căutând în farmacii şi la distribuitori cele trei produse care se eliberează gratuit, prin programul naţional pentru diabet zaharat, deşi ele nu mai au autorizaţie.
Producătorul, GSK, susţine că şi-a anunţat cei zece distribuitori şi farmaciştii să adune produsele de pe rafturi şi să nu le mai dea bolnavilor. Mai mult, spune că a retras şi incinerat peste 90.000 de cutii.
"Am solicitat oficial distribuitorilor, încă din octombrie 2010, să înceapă retragerea de pe piaţă a tuturor produselor pe bază de rosiglitazonă. Conform procedurii, am suportat costul tuturor medicamentelor retrase atât din depozitele distribuitorilor, cât şi din farmacii. Mai mult decât atât, pentru că siguranţa pacienţilor este o prioritate pentru noi, am distribuit scrisori de informare cu privire la retragerea produselor către 23.000 de doctori, reprezentând medici de familie, endocrinologi, diabetologi, internişti, cardiologi şi farmacişti din farmaciile de retail şi spital", a precizat producătorul.
Agenţia Naţională a Medicamentului a primit însă sesizari că unele farmacii mai eliberează aceste produse, motiv pentru care a început o anchetă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, distribuitorii sunt obligaţi să asigure retragerea de pe piaţă a tuturor cantităţilor existente, aceştia fiind responsabili de implementarea şi aplicarea procedurii de retragere, la cererea producătorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu