Comerțul dintre China și Rusia, înfloritor, odată cu războiul din Ucraina. Micile bănci chineze, în vizorul G7 - surse Reuters

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Oficialii americani se așteaptă ca Grupul celor șapte democrații bogate (G7) să trimită săptămâna viitoare un nou avertisment dur către băncile chineze mai mici pentru a nu mai ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale.

Se așteaptă ca liderii reuniți la summitul din 13-15 iunie din Italia, găzduit de premierul Giorgia Meloni, să se concentreze foarte mult, în timpul întâlnirilor lor private, pe amenințarea pe care o reprezintă comerțul înfloritor dintre China și Rusia pentru lupta din Ucraina și pe ceea ce trebuie făcut în acest sens, potrivit surselor Reuters.

Este probabil ca aceste discuții să aibă ca rezultat declarații publice pe această temă care să implice băncile chineze, potrivit unui oficial american implicat în planificarea evenimentului și a unei alte surse informate despre acest subiect.

Statele Unite și partenerii săi din G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia - nu se așteaptă ca, în timpul summitului, să ia măsuri punitive imediate împotriva vreunei bănci, cum ar fi restricționarea accesului acestora la sistemul de mesagerie SWIFT sau tăierea accesului la dolar. Se spune că accentul lor se va pune pe instituțiile mai mici, nu pe cele mai mari bănci chineze, a declarat uneia dintre surse.

Negocierile erau încă în curs de desfășurare cu privire la formatul și conținutul exact al avertismentului, potrivit surselor, care au refuzat să fie numite, discutând despre angajamentele diplomatice în curs. Planurile de a aborda subiectul în cadrul G7 nu au fost raportate anterior.

Casa Albă nu a comentat subiectul

Departamentul de Trezorerie al SUA nu a făcut niciun comentariu imediat, dar oficialii Trezoreriei au avertizat în mod repetat instituțiile financiare din Europa, China și din alte părți că riscă sancțiuni pentru că au ajutat Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.

Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate națională pentru economie internațională, a declarat săptămâna aceasta la Center for a New American Security că se așteaptă ca liderii G7 să vizeze sprijinul Chinei pentru o economie rusă reorientată acum în jurul războiului.

"China este din ce în ce mai mult fabrica mașinii de război rusești. O puteți numi arsenalul autocrației, atunci când vă gândiți că ambițiile militare ale Rusiei amenință, evident, existența Ucrainei, dar din ce în ce mai mult securitatea europeană, NATO și securitatea transatlantică", a spus el.

Singh și alți înalți oficiali ai administrației Biden spun că Washingtonul și partenerii săi sunt pregătiți să folosească sancțiuni și controale mai stricte ale exporturilor pentru a reduce capacitatea Rusiei de a eluda sancțiunile occidentale, inclusiv cu sancțiuni secundare care ar putea fi folosite împotriva băncilor și a altor instituții financiare.

Washingtonul este pregătit să anunțe săptămâna viitoare noi sancțiuni semnificative împotriva unor ținte financiare și nefinanciare, a declarat o sursă familiarizată cu aceste planuri.

Se așteaptă ca summitul G7 din acest an să se concentreze, de asemenea, pe valorificarea profiturilor generate de activele rusești înghețate în Occident în beneficiul Ucrainei.

Afacerile din Rusia se mută în băncile mici din China

Washingtonul a fost până acum reticent în a aplica sancțiuni asupra marilor bănci chineze - considerată de mult timp de analiști o opțiune "nucleară" - din cauza efectelor uriașe pe care le-ar putea avea asupra economiei globale și a relațiilor dintre SUA și China.

Îngrijorarea legată de posibilitatea unor sancțiuni a determinat deja marile bănci chinezești să reducă plățile pentru tranzacțiile transfrontaliere care implică ruși sau să se retragă complet din orice implicare, a relatat Reuters.

Acest lucru a împins companiile chinezești către băncile mici de la graniță și a alimentat utilizarea canalelor de finanțare subterane sau a criptomonedelor interzise. Oficialii occidentali sunt îngrijorați de faptul că unele instituții financiare chineze continuă să faciliteze comerțul cu bunuri cu dublă aplicație, civilă și militară.

Beijingul a acuzat Washingtonul că face afirmații nefondate despre ceea ce spune că sunt schimburi comerciale normale cu Moscova.

Administrația Biden a început în acest an să cerceteze ce instrumente de sancțiuni ar putea avea la dispoziție pentru a contracara băncile chineze, a declarat anterior un oficial american pentru Reuters, dar nu avea planuri iminente de a lua astfel de măsuri. În decembrie, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care amenința cu sancțiuni împotriva instituțiilor financiare care ajută Moscova să eludeze sancțiunile occidentale.

Statele Unite au sancționat în trecut bănci chineze mai mici, precum Bank of Kunlun, pentru diverse probleme, inclusiv pentru că au lucrat cu instituții iraniene.

China și Rusia au încurajat mai mult comerțul în yuani în locul dolarului în urma războiului din Ucraina, protejându-și potențial economiile de posibilele sancțiuni americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel