Cometa care ar putea face spectacol pe cer în 2024, fotografiată de un român. Cum se vede prin telescop „cometa chinezească“ / foto

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cometa C/2023 A3 a fost fotografiată de astronomul român Adrian Sonka.

În octombrie 2024, dacă va supraviețui trecerii la periheliul cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va deveni extrem de strălucitoare imediat după apusul soarelui și va putea fi văzută de locuitorii din emisfera nordică a Pământului.

Această cometă a fost descoperită în februarie 2023, pe când se afla 1,1 miliarde de kilometri de Soare. A fost observată prima oară din SUA, dar imediat s-au găsit date mai vechi, trimise de un Observator astronomic din China.

„În luna octombrie 2024, când cometa se află la cea mai mică depărtare mică de Pământ, coada va fi lungă și îndreptată înspre noi. Este posibil ca planeta noastră să fie măturată de coada cometei.

Cometa asta este specială pentru că se va apropia mult de Soare, la doar 58 de milioane km, dar și pentru că este prima oară când ajunge la căldură.

Strălucirea calculată a ei ne spune că se va vedea foarte bine cu ochiul liber, atingând o strălucire asemănătoare cu a celor mai strălucitoare stele. Coada ei va fi foarte lungă, de ordinul mărimii constelațiilor (...)“, a scris, recent, Adrian Sonka.

Astronomul român a reușit să o fotografieze

Pe 5 martie 2023, Adrian Sonka a îndreptat telescopul către zona cerească în care se află cometa și a reușit să o imortalizeze, iar ca urmare a timpului de expunere lung, a surprins și deplasarea acesteia printre stele. În prezent, cometa se vede ca un punct ce se mișcă firav printre stelele îndepărtate, dar sperăm ca anul viitor să vorbim despre Marea Cometă din 2024, la fel ca în cazul cometei Hale-Bopp, Marea Cometă din 1997.

„Ai auzit de ea, iat-o și în persoană: Cometa C/2023 A3, care ar putea deveni vizibilă cu ochiul liber în octombrie 2024.

Acum are o strălucire foarte mică pentru că se află la 1 miliard de km depărtare de Pământ.

Cometa se vede ca o dungă pentru că s-a mișcat în ora cât am luat imagini“, a scris Adrian Sonka pe Facebook.

Într-un mod ironic, Adrian Sonka a numit C/2023 A3, „cometa chinezească“, după ce aceasta a fost descoperită în primă fază de un observator astronomic din China (Tsuchinshan).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel