Urmărește emisiunea live


Cometa Nishimura face spectacol pe cer înainte de răsărit. Cum o poți vedea / foto

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cometa C/2023 P1 (Nishimura) poate fi văzută pe cerul dimineții.

Cometa C/2023 P1 (Nishimura) poate fi văzută în această perioadă pe cerul dimineții, aproximativ între orele 04:30 - 05:15, înspre nord-est, la stânga de planeta Venus, care este Luceafăr de dimineață.

Corpul ceresc este însă destul de greu vizibil cu ochiul liber, iar un telescop sau un binoclu sunt necesare pentru a observa cometa.

Mai mulți astronomi români au reușit să o fotografieze, iar imaginile s-au viralizat pe rețele de socializare. Unul dintre aceștia este Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

„Ieri dimineață, 6 septembrie 2023, neputând să mă deplasez în afara orașului, am încercat să surprind cometa C/2023 P1 (Nishimura) din oraș. Am ales un loc în zona centrală, nu departe de stadionul municipal, la marginea caselor, un câmp mic, cultivat. Poluarea luminoasă foarte puternică, într-un loc în care cum câțiva ani era un cer decent. Timpul avut la dispoziție a fost de câteva minute, după ridicarea cometei și ivirea zorilor, pe un cer iluminat de Lună (iluminare 54%).Comet C/2023 P1 (Nishimura) pe un cer poluat luminos“, a scris Valentin Grigore.

VEZI ȘI          -          O cometă ar putea face spectacol pe cer în 2024. Astronom Adrian Sonka: Coada sa ar putea mătura Pământul. De vis! / foto

„Cometa zorilor răsărind din iarbă!Cometa C/2023 P1 (Nishimura) azi dimineață în lumina crepusculului, pe un cer iluminat de Lună aflată în faza de ultim pătrar.Strălucirea cometei, conform site-urilor actualizate, a fot în jur de mag. +5,2 (capul cometei).Steaua de lângă cometă este Algenubi (epsilon) din Leo și are magnitudinea +3.7.9.2023, 4:59-5.09 TLR (+3 TU), Târgoviște, zona M-stirii Dealu“, a scris președintele SARM la o altă fotografie a cometei.

Cometele sunt corpuri cerești compuse în mare parte din gheață, praf și gaze, care se mișcă pe orbite eliptice în jurul Soarelui. Atunci când o cometă se apropie de Soare, căldura acestuia face ca gheața să se evaporeze, creând o coamă luminoasă și o coadă spectaculoasă. Cometele pot avea orbite foarte excentrice și pot apărea în sistemul solar în mod periodic sau doar o singură dată în istorie.

Cometele sunt denumite în funcție de mai mulți factori, cum ar fi numele descoperitorului sau descoperitorilor lor, anul descoperirii și alte detalii relevante.

VEZI ȘI         -        Cometa care ar putea face spectacol pe cer în 2024, fotografiată de un român. Cum se vede prin telescop „cometa chinezească“ / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel