EXCLUSIV  Comisar de poliție: Cum justifică șoferii drogați condusul sub influența substanțelor interzise

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel, împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, a fost invitatul Laurei Duță la Culisele Justiției. Acesta a vorbit, printre altele, și despre o problemă de o importanță majoră pentru români: drug-testele și șoferii care conduc sub influența substanțelor interzise.

Laura Duță rememorează că: "Am văzut odată, la un filtru pe care l-au făcut într-o noapte colegii dumneavoastră, un bărbat care a fugit de Poliție. Poliția a fugit după el. În urma testării cu drug test, avea nu mai puțin de trei substanțe pe care le inhalase. Începuse să plângă și îi spunea polițistului că, de fapt, el voia doar să-și ia un suc de la chioșc și distanța de acasă până la chioșcul respectiv nu era atât de mare, că nu intra cumva în trafic".

"Mă rog, noaptea nici nu este trafic. Dar a fugit de Poliție. Și se întâmplă tot felul de chestiuni... Și pe mine m-a bufnit râsul când l-am văzut cum râde așa, cu nonșalanță... trei tipuri de droguri diferite. Ați mai avut cazuri de acest gen?", întreabă Laura Duță.

"Probele de sânge sunt cele relevante"

"
Da, am avut, din păcate, astfel de situații unde am depistat conducători auto care puteau avea substanțe psihoactive în organism, pentru că acest aparat drug test indică posibilitatea existenței unor substanțe psihoactive în organism", răspunde comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel.

"După cum bine știți, probele de sânge sunt cele relevante, în definitiv. Încercăm să identificăm conducătorii care se află fie sub influența băuturilor alcoolice, fie sub influența unor substanțe psihoactive și să-i scoatem de pe stradă, de pe drumurile publice, astfel încât să nu se întâmple o tragedie.

Am avut diferite situații în care conducătorii auto depistați pozitiv cu aparatul drug test sau depistați pozitiv în urma testării pe linia băuturilor alcoolice cu etilometru au invocat tot felul de motive, unele chiar amuzante, dar noi am respectat de fiecare dată procedura legală și ne-am deplasat cu persoana în cauză la serviciul de medicină legală sau la o unitate spitalicească pentru recoltarea probelor biologice", mai subliniază comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel.

Ascultă continuarea aici:

Youtube video image

***

Potrivit unui comunicat al I.G.P.R., "Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.), în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație (I.G.A.V.), Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației (D.G.C.T.I.) și Direcția Asigurare Logistică Integrată (D.A.L.I.) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de beneficiari ai finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Transport 2021-2027, a încheiat Contractul de Finanțare nr. 39/2024 aferent proiectului „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”- etapa II cod MySmis2021 319217, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Executarea contractului începe la data semnării acestuia și încetează la momentul implementării, în integralitate și conform obligațiilor asumate, a obiectivelor proiectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2029.

Proiectul are ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță și securitate pe infrastructura rutieră, prin dezvoltarea capacității de prevenție a structurilor M.A.I, concomitent cu implementarea unui concept de acțiune integrată sol - aer și întărirea capabilităților și creșterea capacității Poliției Române de prevenire, intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier.

Proiectul are ca principal scop reducerea mortalității rutiere. Accidentele rutiere, adesea rezultatul vitezei excesive, indisciplinei pietonale și neacordării priorității de trecere, constituie o problemă majoră ce afectează întreaga societate, atât la nivel individual, cât și socioeconomic.

Pentru a aborda această problematică și pentru a alinia România la obiectivele UE de reducere a mortalității rutiere cu 50% până în 2030, proiectul își propune creşterea gradului de siguranţă rutieră, prin întărirea capabilităților și creşterea capacității Poliției Române de prevenție, intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier.

Acest plan de investiții, esențiale pentru infrastructura de siguranță rutieră, îmbunătățește substanțial intervenția, monitorizarea și gestionarea traficului rutier, crescând astfel rapiditatea și eficacitatea acțiunilor polițiștilor.

Bugetul proiectului este de 84.853.130,62 de lei, dintre care 24.846.670,84 de lei - valoare asigurată din FEDR (reprezentând 40% din valoarea totală eligibilă aprobată), 37.270.006,26 de lei - valoare asigurată din bugetul beneficiarului (reprezentând 60% din valoarea totală eligibilă aprobată) și 22.736.453,52 de lei - valoarea neeligibilă inclusiv TVA.

Parteneriatul dintre diferitele entități ale Ministerului Afacerilor Interne consolidează această inițiativă, marcând un pas înainte decisiv în evoluția infrastructurii de siguranță rutieră din România. Colaborarea între aceste entități asigură o abordare integrată și eficientă, indispensabilă în adresarea provocărilor complexe ale securității rutiere.

Cu un impact estimat a fi de amploare, implementarea proiectului „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier” este un moment definitoriu în evoluția siguranței rutiere din România, sporind capacitățile de răspuns ale Poliției Române și contribuind semnificativ la crearea unui mediu sigur pentru toți utilizatorii rețelei de drumuri naționale.

Proiectul „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier” se ridică la nivelul așteptărilor societății pentru siguranță și protecție, oferind nu numai o promisiune, ci și un angajament ferm al autorităților de a implementa soluții concrete și de ultimă oră în combaterea unuia dintre cele mai stringente pericole ale vieții cotidiene - accidentele rutiere.

Această inițiativă subliniază o viziune strategică și un efort colaborativ, proiectând în viitor o Românie, unde fiecare călătorie se va desfășura în condiții de siguranță.

Prin acest proiect ambițios, ne asumăm rolul de inovatori în domeniul tehnologiilor de intervenție și prevenire, asigurând astfel un mediu mai sigur pe drumurile noastre și, prin extensie, un standard de viață îmbunătățit pentru toți cetățenii", se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel