Comisarii europeni desemnaţi, la audieri în Parlamentul European

Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European (PE), formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice. Comisia Europeană include preşedintele, vicepreşedinţii, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi toţi ceilalţi comisari. 

Alegeri prezidentiale 2024

Întreaga echipă este cunoscută sub numele de Colegiul Comisarilor. Fiecare comisar provine dintr-o ţară membră a UE. Ei au fost propuşi de ţările lor şi acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei, germana Ursula von der Leyen, care le-a împărţit portofoliile. Evaluarea în comisii cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri la cinci întrebări puse de deputaţii europeni, şi o audiere, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.

Cum se desfăşoară audierile

Fiecare audiere va dura trei ore, va fi publică şi transmisă în direct pe internet. Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte şi declaraţia de interese. Confirmarea de către comisia de afaceri juridice a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European. Comisia responsabilă trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei preşedinţilor de comisii, care la 15 octombrie va evalua rezultatul tuturor audierilor şi va transmite concluziile sale Conferinţei Preşedinţilor. Aceasta din urmă va face evaluarea finală şi, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate, în şedinţa sa din 17 octombrie.

Ce se întâmplă dacă votul este negativ

În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras, iar procedura se reia. Scopul audierilor este de a examina competenţele şi abilităţile comisarilor desemnaţi.

Deputaţii vor evalua nu numai calităţile personale ale candidaţilor, ci şi ideile acestora referitoare la felul în care vor lucra în domeniul pentru care au fost nominalizaţi. După cum au arătat audierile anterioare, candidaţii nu pot fi siguri de obţinerea aprobării. În 2014, slovena Alenka Bratusek nu a reuşit să-i convingă pe europarlamentari şi a fost înlocuită, iar în 2010 candidata bulgară Rumiana Jeleva s-a retras în urma unei audieri dificile. În audierile trecute, principalele critici au vizat lipsa unor cunoştinţe de specialitate ale candidaţilor în ceea ce priveşte portofoliul lor, răspunsurile vagi şi reticenţa de a-şi asuma angajamente, existenţa unor posibile conflicte de interese în legătură cu portofoliul atribuit şi preocupări privind integritatea candidaţilor.

Noul colegiu va avea opt vicepreşedinţi care - potrivit Comisiei - sunt responsabili pentru priorităţile majore cuprinse în orientările politice. Dintre ei, trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare va fi atât vicepreşedinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda preşedintelui ales, cât şi comisar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel