Comisarul european Thierry Breton și-a anulat participarea la summitul UE-SUA

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. Sursa foto Agerpres
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. Sursa foto Agerpres

Comisarul european nu va participa la Consiliul pentru comerț și tehnologie de luni, 5 Decembrie.
 

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, nu va participa la viitoarea reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie din 5 decembrie.

Evenimentul care este organizat de două ori pe an le permite unor înalți oficiali precum vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să promoveze legături mai strânse între Washington și Bruxelles - precum și să abordeze probleme spinoase precum subvențiile controversate pentru mașini electrice în Statele Unite.

Cu toate acestea, Breton, care și-a exprimat anterior frustrarea față de aceste summit-uri transatlantice în domeniul tehnologiei și al comerțului, a decis să nu călătorească la Washington pentru evenimentul de luni, deoarece nu a fost dedicat suficient timp disputelor aflate în desfășurare asupra Actului de reducere a inflației din SUA, potrivit unui colaborator apropiat, citat de Politico.

În special, este vorba despre măsura americanilor de a acorda subvenții pentru mașinile electrice fabricate în SUA, subvenții care au îngrijorat Europa și care ar fi o piedică pentru perspectivele economice ale producătorilor auto din UE.

Joi, președintele american, Joe Biden și președintele francez, Emmanuel Macron, au sugerat că ambele părți ar putea găsi un compromis pe termen scurt în disputa comercială.

Se așteaptă ca Breton să călătorească singur la Washington la începutul lui 2023 pentru întâlniri cu politicieni și factori de decizie din SUA.

Citește și:

Oficialii europeni acuză SUA că au profitat de pe urma războiului. Borrell a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene

La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă. 

”Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru Politico.

Potrivit Politico, comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali. 

”Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. ”America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene

”Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu acordat publicației Politico.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere. 

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o strângere devastatoare a aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi de curent și raționalizarea în această iarnă. 

Gazul american vândut europenilor la un preț de patru ori mari mare

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât același cost al combustibilului în America. 

Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt ”prietenoase”, iar ministrul german al Economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă ”solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel