Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europene, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui inclus în sancţiunile adoptate împotriva Moscovei.
Preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui inclus în sancţiunile adoptate împotriva Moscovei, excluderea sa fiind o greşeală, este de părere Vera Jourova, vicepreşedintă a Comisiei Europene, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
'Vladimir Putin ar trebui să fie primul pe listă', a declarat Vera Jourova, care este de asemenea comisar european pentru valori şi transparenţă, citată miercuri de cotidianul Hospodarske Noviny din Cehia, ţara sa de origine.
'Există întotdeauna o întrebare dacă este vorba de arta profesionistă a diplomaţiei sau de o slăbiciune. Aş zice că este a doua variantă', a adăugat ea pentru publicaţia citată, făcând referire la excluderea lui Vladimir Putin din sancţiunile convenite marţi de miniştrii de externe din Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk.
Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.
Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.
VEZI ȘI: Vladimir Putin: Rusia este pregătită să găsească soluţii diplomatice cu Occidentul
Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului 'nenegociabil' al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească 'soluţii politice' la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse, citat de Agerpres.
'Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme', a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei.
'Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile', a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.
Menţionând ca ameninţări pentru Rusia 'relaxarea sistemului de control asupra armamentelor' şi 'activităţile militare ale NATO', preşedintele rus a apreciat din nou că îngrijorările ţării sale rămân 'fără răspuns' din partea Occidentului.
Vladimir Putin a promis de asemenea să continue dezvoltarea capacităţilor armatei şi ale flotei ruse, 'tehnologii digitale avansate' şi inteligenţa artificială, precum şi aşa-numitele arme 'hipersonice'.
Rusia a dezvoltat în ultimii ani rachete hipersonice pe care le-a prezentat ca fiind 'invincibile', deoarece sunt capabile să depăşească orice scut antirachetă existent la ora actuală.
De asemenea, Moscova este acuzată cu regularitate de atacuri cibernetice de amploare şi campanii de dezinformare împotriva adversarilor săi.
Suspectată de mai multe săptămâni de pregătirea unei invazii în Ucraina, Rusia a recunoscut luni independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, lăsând să planeze teama unei escaladări militare la porţile Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News