Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a admis propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, iar comisarul-șef Florin Valy Finiș își va petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, scrie Monitorul de Suceava.
Soluția de la Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
Fostul șef de la SPCRPCIV Suceava este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.
”În perioada 2018 - 2020, inculpatul Finiș Florin Valy, în calitățile menționate (la data faptelor șef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, ofițer responsabil pe linie de înmatriculări auto în cadrul Compartimentului Înmatriculări și Evidență a Vehiculelor Rutiere și ofițer examinator auto), ar fi primit direct sau prin intermediar, de la mai multe persoane, diferite sume de bani (cuprinse între 70 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B”, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii mai spun că mai sunt cercetate penale și alte 10 persoane fizice, în cazul acestora fiind dispuse și măsuri preventive.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Sursă: Monitorul de Suceava
Sursa citată mai scria, citând procurorii DNA, că ”lotul” de la Permise și Înmatriculări pusese pe picioare o adevărată rețea prin care era fraudat examenul pentru obținerea permisului de conducere, iar principalele persoane implicate au obținut sume uriașe de bani primite cu titlu de mită.
”Cum se conturase și anterior în cauză, suma minimă pentru favorizarea candidatului era de 200 de euro, iar în funcție de abilitățile deținute de către candidat, precum și vârsta sau sexul acestuia, suma putea urca la 1.200 de euro. Potrivit declarațiilor date de martori, suma de 1.200 de euro garanta promovarea examenului, indiferent de cunoștințele practice deținute de către candidat. Cu privire la această coordonată a fraudării probelor practice, se evidențiază faptul că în urma efectuării perchezițiilor domiciliare, la domiciliile multora dintre inculpați au fost identificate înscrisuri referitoare la persoane care au susținut proba teoretică și care, din probele administrate până în prezent, fără tăgadă, au remis sume de bani pentru a le fi facilitată promovarea probei menționate. Astfel, în raport de aceste elemente, urmează ca în perioada imediat următoare, să se stabilească, prin intermediul audierilor, circumstanțele susținerii și promovării examenelor de către anumiți candidați, probatoriul ce urmează a fi administrat fiind raportat la toți agenții examinatori”, au arătat procurorii DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci