Comisarul UE pentru sănătate: Europa trebuie să se pregătească mai bine pentru penuria de medicamente

Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Sursa: Agerpres
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Sursa: Agerpres

Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru sezonul de toamnă și iarnă care urmează, pentru a evita penuria de medicamente, a avertizat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Faptul că lunile mai reci din an pun presiune pe aprovizionarea cu medicamente, nu este o noutate, lucru care a fost dovedit de iarna recentă care a adus probleme deosebite pentru Europa, cu o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii și continuarea cazurilor de COVID-19, provocând astfel o creștere a cererii pentru antibiotice și analgezice.

Cazul cel mai reprezentativ cu care s-a confruntat UE în sezonul rece trecut fiind lipsa de amoxicilină, un antibiotic folosit pentru a trata infecțiile bacteriene.

Această circumstanță trebuie evitată în următorii ani, a declarat șefa UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, în prima reuniune oficială a nou-înființatei subcomisii pentru sănătate a Parlamentului European (SANT), joi (20 aprilie).

”Trebuie să fim mai pregătiți pentru toamna și iarna viitoare”, a spus ea, asigurând parlamentarii că CE lucrează deja cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a asigura disponibilitatea antibioticelor cheie pentru anul viitor, potrivit Euractiv.

Achiziții comune. Rolul HERA

HERA, o direcție generală a executivului UE, a fost înființată după izbucnirea pandemiei de COVID-19, pentru a preveni și a răspunde rapid la viitoarele urgențe de sănătate. 

În dezbaterea SANT, europarlamentarii au insistat că statele membre și părțile interesate trebuie să continue să colaboreze pentru a aborda sănătatea la nivelul UE. 

”Trebuie să avem o abordare coordonată între statele membre și să folosim ceea ce am învățat din pandemie”, a declarat Stella Kyriakides continuând că accesul la medicamente este o prioritate politică pentru că ”nu pot exista cetățeni de primă clasă și de clasa a doua, în UE”.

”Toți merităm să avem acces în timp util și egal la medicamente”, a conchis ea.

Ea a citat achizițiile comune ca exemplu de mecanism utilizat în timpul pandemiei de COVID-19 pe care HERA ia în considerare să îl aplice în alte situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel