Comisia de învăţământ din Cameră a dat raport de admitere pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tg Mureş.
Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a dat miercuri raport de admitere pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară. Raportul a fost admis cu 18 voturi 'pentru' şi o abţinere.
Voturile au fost date de PSD, ALDE, UDMR şi USR - două. Deputaţii PNL şi PMP au părăsit sala de şedinţe înainte de vot, invocând prezenţa la votul final din plenul Camerei Deputaţilor.
Deputaţii PNL şi PMP au părăsit sala de şedinţe înainte de vot, invocând prezenţa la votul final din plenul Camerei Deputaţilor. Raportul a fost aprobat cu un amendament propus de deputata USR Lavinia Cosma, potrivit căruia proiectul legislativ iniţiat de parlamentarii UDMR să nu afecteze interesele elevilor de la Colegiul Unirea, spaţiul unde va funcţiona Liceul Teologic.
Propunerea are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş.
Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art.19 alin.(1) lit.a din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.
Deputatul UDMR Odon Szabo, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, a declarat că această propunere legislativă soluţionează o problemă la nivel local, 'care s-a prelungit foarte mult, şi în momentul de faţă este singura soluţie ca dreptul constituţional al elevilor şi copiilor să fie pus în practică, să aibă o şcoală confesională romano-catolică la Târgu Mureş'.
[citeste si]
Deputatul PMP Robert Turcescu a susţinut că acest proiect nu avea ce căuta pe ordinea de zi a comisiei. 'Este o şedinţă intempestivă, faceţi un troc politic, un joc periculos. Până şi MEN încearcă să se spele pe mâini, spunând că este nevoie de o derogare de la lege. Consiliul Economic şi Social avizează nefavorabil proiectul de act normativ. Pe de altă parte, vă atrag atenţia asupra tensiunilor unor asemenea proiecte de lege. Nu există nicio urgenţă, suntem la mijlocul anului şcolar', a precizat Turcescu, care a părăsit sala de şedinţe, cedându-i locul colegului său, deputatul Marius Paşcan.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News