Comisia de la Veneția, limba română în Ucraina-decizie

Comisia de la Veneția luat o hotărâre importantă pentru români.  
 
Comisia de la Veneția a dat dreptate României în chestiunea articolului 7 din Legea Educației din Ucraina. Legea trebuie remediată pentru a revitaliza relația româno-ucraineană.
 
Deputatul liberal Ovidiu Raețchi atrage atenția asupra faptului că articolul 7 din Legea Educației din Ucraina - care privește dreptul persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă - trebuie modificat în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția și care a dat dreptate României în această chestiune:
 
“Opinia Comisiei de la Veneția în chestiunea articolului 7 din Legea Educației din Ucraina - care vizează utilizarea limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi, inclusiv a celor aparținând minorității române -  confirmă punctul de vedere exprimat de România în această chestiune. Mai exact, Comisia de la Veneția  atrage atenția asupra faptului că articolul 7 trebuie modificat, în condițiile în care nu asigură dreptul la educație în limba minorităților în mod corespunzător, inclusiv în cea română. Încă de la adoptarea legii, președintele Iohannis și-a exprimat nemulțumirea în ceea ce privește articolul 7, precizând că acesta diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în chestiunea asigurării învățământului în limba maternă. În acest context, sperăm că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko,  își va menține promisiunea și va amenda Legea Educației în conformitate cu opinia exprimată de Comisia de la Veneția”. 
 
 
“Merită menționat și faptul că opinia Comisiei de la Veneția conține inclusiv critici legate de faptul că autoritățile ucrainene nu s-au consultat cu minoritățile naționale în întregul proces de modificare a Legii Educației și recomandă demararea unui dialog cu reprezentanții acestora, astfel încât și vocea minorităților să se facă ascultată. Sperăm că Ucraina va organiza temeinic acest dialog cu minoritățile naționale afectate de aceste modificări, precum și cu statele vecine, incluzând România, solicitare formulată de altfel, și de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, rezolvarea acestei probleme este esențială pentru a readuce puternica relație româno-ucraineană la un nivel important în această zonă a Europei”. 
 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel