Comisia de la Veneția a emis o opinie pozitivă cu privire la Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de parlamentul moldovean la 26 aprilie 2024. Veronica Roșca, șefa Comisiei juridice a parlamentului pentru numiri și imunități, a făcut declarații în acest sens.
Potrivit doamnei Roșca, Comisia salută introducerea votului prin corespondență, „dat fiind că numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot din străinătate este mai mare în comparație cu alte state și practica conform căreia au votat în ultimii ani a creat dificultăți.”
Comisia de la Veneția subliniază faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului pilot este acceptabilă, deoarece se aplică la o singură rundă electorală”, și anume referendumul și alegerile prezidențiale programate pentru 20 octombrie 2024.
Totodată, Comisia de la Veneția recomandă că, „dacă votul pilot se dovedește a fi un succes, votul prin corespondență ar trebui să devină permanent, asigurându-i astfel stabilitate și certitudine juridică și aplicându-l în toate țările unde votul prin corespondență este sigur și fiabil, conform deciziilor Comisiei Electorale Centrale.”
Opinia subliniază faptul că, deși amendamentele au fost adoptate mai târziu de cinci luni înainte de scrutin, ele nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, având o aplicabilitate teritorială limitată (Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda).
Veronica Roșca a remarcat că votul prin corespondență este „un instrument electoral așteptat de diaspora moldoveană de mult timp și este menit să ofere o opțiune de vot pentru cetățenii noștri din străinătate în șase țări unde acest sistem este deja utilizat cu succes. Autoritățile electorale trebuie acum să se asigure că votul prin corespondență este implementat conform standardelor și că votul cetățenilor este sigur și protejat,” a mai spus Roșca.
Moldova va implementa votul prin corespondență în toamna următoare. Legiuitorii au adoptat în luna aprilie trecută un proiect de lege în acest sens. La alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional privind aderarea Moldovei la UE, moldovenii din următoarele țări își vor exercita dreptul de vot prin corespondență: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui să se înregistreze obligatoriu și să primească o notificare de la Comisia Electorală Centrală cu privire la încheierea procedurii de înregistrare. În același timp, buletinele de vot vor fi trimise alegătorilor prin poștă diplomatică sau servicii poștale obișnuite.
Cincizeci și trei de țări permit votul prin corespondență din străinătate. În același timp, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News