Comisia Europeană a adoptat un act crucial pentru securitatea cibernetică. Ce trebuie să facă România

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Comisia Europeană a adoptat, joi, primele norme de punere în aplicare privind securitatea cibernetică a entităţilor şi reţelelor critice în temeiul Directivei privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (DirectivaNIS 2), potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. 

Acest act de punere în aplicare detaliază măsurile de gestionare a riscurilor în materie de securitate cibernetică, precum şi cazurile în care un incident ar trebui considerat semnificativ, iar întreprinderile care furnizează infrastructuri şi servicii digitale ar trebui să îl raporteze autorităţilor naţionale. Acesta este un alt pas important în stimularea rezilienţei cibernetice a infrastructurii digitale critice a Europei.

"Securitatea cibernetică este unul dintre principalele elemente constitutive ale protecţiei cetăţenilor noştri şi a infrastructurii noastre. În peisajul actual al securităţii cibernetice, este extrem de important să ne intensificăm capacităţile, cerinţele de securitate şi schimbul rapid de informaţii cu norme actualizate. Îndemn celelalte state membre să pună în aplicare aceste norme la nivel naţional cât mai curând posibil pentru a se asigura că serviciile esenţiale pentru societăţile şi economiile noastre sunt sigure din punct de vedere cibernetic", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Regulamentul de punere în aplicare adoptat astăzi se va aplica unor categorii specifice de întreprinderi care furnizează servicii digitale, cum ar fi furnizorii de servicii de cloud computing, furnizorii de servicii de centre de date, pieţele online, motoarele de căutare online şi platformele de reţele sociale, pentru a numi doar câteva.

Pentru fiecare categorie de furnizori de servicii, actul de punere în aplicare specifică momentul în care un incident este considerat semnificativ, cui trebuie raportat şi în ce interval de timp. Adoptarea regulamentului de punere în aplicare coincide cu termenul până la care statele membre trebuie să transpună Directiva NIS2 în legislaţia naţională.

Începând de mâine, 18 octombrie 2024, toate statele membre trebuie să aplice măsurile necesare pentru a se conforma normelor de securitate cibernetică NIS2, inclusiv măsuri de supraveghere şi de asigurare a respectării normelor.

Regulamentul de punere în aplicare va fi publicat în Jurnalul Oficial în timp util şi va intra în vigoare după 20 de zile, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel