Comisia Europeană a trimis Polonia la Curtea Europeană de Justiție din cauza a ceea ce a reprezentat un „Polexit legal”.
Comisia Europeană a dat Polonia în judecată pentru deciziile judecătorilor polonezi considerate de experți drept „Polexit legal”, care subminează în mod fundamental ordinea juridică a UE.
Decizia de trimitere a Poloniei la Curtea Europeană de Justiție – descrisă de un expert drept o bombă – vine în timp ce guvernul naționalist de dreapta al Poloniei se luptă pentru a obține 35,4 miliarde de euro din fonduri UE de recuperare după pandemia de coronavirus.
Pasul Comisiei Europene crește presiunea asupra guvernului polonez, care se confruntă cu alegeri în această toamnă și se străduiește să convingă autoritățile UE să elibereze miliarde de granturi și împrumuturi.
Cazul juridic al UE este un răspuns la o decizie din iulie 2021 a tribunalului constituțional al Poloniei care a declarat neconstituționale măsurile impuse de CEJ, o încălcare fundamentală a principiului supremației dreptului UE, pe care Varșovia l-a semnat atunci când a devenit stat membru.
Experții juridici au descris decizia din iulie 2021 drept „Polexit legal”, care ar putea indica un prim pas către ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană, în ciuda sondajelor de opinie care arată popularitatea UE în toată țara.
Comisia a deschis o acțiune în justiție împotriva Poloniei în decembrie 2021, dar abia acum a decis să trimită autoritățile de la Varșovia la Curtea Europeană de Justiție, după mai bine de un an de discuții.
Comisia a declarat că Curtea Constituțională a Poloniei a încălcat legea UE.
„Toată lumea din UE ar trebui să se bucure de principiile fundamentale și de drepturile ordinii juridice a UE, inclusiv dreptul la o instanță care este independentă în conformitate cu legislația UE”, a scris pe Twitter comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders.
Oficialii UE cred că tribunalul constituțional al Poloniei nu mai este o instanță independentă și imparțială, din cauza „neregulilor” în numirea președintelui și a judecătorilor.
Ca urmare a îngrijorărilor cu privire la independența instanțelor poloneze, comisia a reținut 35,4 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi de recuperare, în așteptarea reformelor sistemului judiciar din Polonia. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit trei condiții pentru eliberarea fondurilor: desființarea unei camere de disciplină pentru judecători din cadrul curții supreme din Polonia; schimbarea sistemului disciplinar judiciar; și repunerea în funcție a judecătorilor suspendați conform normelor actuale.
Plus de asta, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat săptămâna trecută să semneze un proiect de lege cheie de reformă judiciară pe care guvernul a sperat că va îndeplini cerințele UE și fondurile vor fi deblocate. Duda a trimis proiectul de lege către controversatul tribunal constituțional al Poloniei pentru a se pronunța cu privire la compatibilitatea acestuia cu constituția Poloniei, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News