Comisia Europeană a estimat marţi că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va scădea cu 0,6% - 1% în cazul în care Rusia va opri complet furnizarea de gaze în Uniunea Europeană şi statele membre nu acţionează înainte să se întâmple asta, aşa cum a cerut Bruxelles-ul miercuri, relatează agenţia EFE.
În schimb, dacă se acţionează "din timp pentru diminuarea cererii", reducerea PIB va fi de până la 0,4%, conform calculelor CE din comunicatul prezentat miercuri.
Bruxelles subliniază că aceste estimări sunt valabile pentru o iarnă cu temperaturi medii şi avertizează că un anotimp mai rece decât s-a preconizat va creşte costurile întârzierii măsurilor şi ar putea presupune un impact mediu în PIB al UE de 0,9%-1,5%, în special pentru ţările cele mai expuse în cazul "tăierii gazelor".
"Energia economisită în vară este energie disponibilă pentru la iarnă", a precizat CE în comunicat, menţionând că "este prioritar să se acţioneze acum", pentru a nu trebui să se facă asta în mod neplanificat, în situaţie de criză, în toamnă.
Luarea din timp a măsurilor, semnalează Comisia, permite şi distribuirea eforturilor pe o perioadă mai lungă de timp, determină atenuarea îndoielilor de pe piaţă şi a volatilităţii preţurilor şi facilitează o mai bună proiectare a "măsurilor direcţionate şi eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a proteja industria".
Un număr de 12 state membre se confruntă deja cu o sistare parţială sau totală a furnizărilor de gaze din Rusia, fluxurile către Uniunea Europeană în iunie reprezentând mai puţin de o treime din media înregistrată în perioada 2016-2021.
Planul este în prezent voluntar, dar Comisia solicită puterea de a impune reducerea în cazul unei alarme. Von der Leyen: ”O oprire completă la Moscova este un scenariu probabil”.
Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor, potrivit Europa Today.
Noua reglementare prezentată astăzi de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țările din bloc. Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.
”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen. Nord Stream 1 este de așteptat să reînceapă de mâine pomparea hidrocarburilor, la sfârșitul perioadei de întreținere, dar guvernele europene se tem că Vladimir Putin ar putea folosi gazul ca armă pentru a deteriora industria europeană, lovind creșterea economică deja fragilă.
Ca parte a propunerii, care va fi discutată de miniștrii UE la un summit extraordinar în domeniul energiei din 26 iulie, statele membre trebuie să își prezinte Comisiei planurile naționale în materie de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni.
Douăsprezece state membre și-au văzut deja aprovizionarea cu gaz rusesc întreruptă parțial sau complet.
Ca răspuns, UE s-a angajat deja să umple capacitățile de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există o îngrijorare tot mai mare că va fi o sarcină dificilă, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat.
Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.
Fluxurile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 sunt așteptate să repornească joi, 21 iulie, respectându-se astfel programul de întreținere programat anunțat de Gazprom. Acest lucru a fost anunțat de agenții precum Bloomberg și Reuters citate de Rai News.
Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost închisă pentru zece zile de întreținere anuală pe 11 iulie - în special pentru înlocuirea unei turbine care sosește din Canada - și au existat temeri puternice că fluxurile de gaze nu se vor relua niciodată, având în vedere că luna trecută exporturile către Bătrânul Continent scăzuseră la 40%.
În orice caz, conducta ar fi reluat funcționarea, dar la o capacitate redusă de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi. Pe piața din Amsterdam, după zvonurile despre reluarea fluxurilor pe Nord Stream 1, prețurile gazelor și-au inversat cursul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci