Comisia Europeană a dat, marți, publicității un raport potrivit căruia un număr de 12 state UE vor fi supravegheate cu mai multă atenție, întrucât prezintă vulnerabilități care subminează creşterea economică și care se impune a fi remediate.
Comisia va cerceta cu mai multă atenţie Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania şi Suedia, în timp ce țările care au acorduri de asistența financiară cu UE, precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau România, nu fac obiectul unei astfel de supravegheri, ele fiind deja supuse unor controale sporite .
"Este vorba de unele dezechilibre macroeconomice. Procedura poate părea complicată, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiză", a spus Olli Rehn, cel mai important oficial european pe probleme economice, la publicarea raportului.
Probleme structurale majore ce ar putea lăsa cele 12 state numite vulnerabile la atacuri pe pieţele financiare şi la şocuri globale au fost indicate de raportul Comisiei Europene, care consideră că atât timp cât recomandările UE privind prevenirea crizelor imobiliare, rezolvarea deficitelor, lipsa de competitivitate și îndatorarea excesivă nu sunt aplicate, ar putea duce la amenzi pentru aceste state.
Țările mai sărace care nu aplică recomandările UE ar putea să nu mai primească deloc fonduri pentru dezvoltare economică.
Potrivit raportului Comisiei, în condițiile în care UE, care generează circa 22% din PIB-ul mondial, nu ține cont de avertismentele Băncii Mondiale și ale FMI, riscă stagnare economică, ceea ce ar putea împinge economia mondială în recesiune.
Pe "lista neagră" a Comisiei nu se regăsește Germania, care după un scurt declin al exporturilor la sfârșitul lui 2011, se așteaptă ca economia sa să înregistreze un trend ascendent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu