Comisia Europeană a sesizat din nou Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Poloniei în legătură cu reforma sistemului său judiciar, de această dată având în vedere regimul disciplinar al judecătorilor care potrivit Bruxellesului 'sabotează independenţa' magistraţilor, transmite AFP.
Decizia executivului european, care a solicitat o procedură accelerată, vine cu trei zile înaintea alegerilor legislative din Polonia, al căror câştigător se prefigurează a fi partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat în prezent la putere. Ampla reformă angajată în sistemul judiciar polonez este în special văzută drept o tentativă a PiS de a-şi subordona puterea judiciară.
Comisia a lansat deja două proceduri de infringement împotriva Varşoviei - prima în iulie 2017 asupra reformei tribunalelor ordinare, a doua în iulie 2018 cu privire la reforma Curţii Supreme. În ambele cazuri, absenţa unor răspunsuri satisfăcătoare din partea Varşoviei a condus la sesizarea Curţii de Justiţie a UE.
Aceste proceduri de infringement au loc în paralel cu o procedură mai severă şi excepţională, aşa-numitul Articol 7 din Tratatul UE, declanşată de Comisie în decembrie 2017. Respectivul mecanism, prevăzut în caz de risc de 'încălcare gravă' a statului de drept într-o ţară membră, nu a fost niciodată declanşat în blocul comunitar. Dar de atunci, acesta a fost activat de asemenea împotriva Ungariei premierului Viktor Orban la 12 septembrie, de această dată de către Parlamentul European. Această procedura, calificată adeseori 'arma nucleară' instituţională în cadrul UE, poate să meargă teoretic până la retragerea dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului UE, organism reunind statele membre, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu