Comisia Europeană a anunţat vineri că a sesizat justiţia UE împotriva Ungariei în legătură cu legea ungară ce restricţionează accesul minorilor la conţinuturi care au tangenţă cu homosexualitatea, lege considerată discriminatorie faţă de comunitatea LGBT+, relatează AFP, Reuters şi dpa.
'Comisia consideră că legea încalcă regulile pieţei interne, drepturile fundamentale ale persoanelor (în special ale celor LGBT+), precum şi (...) valorile UE', se arată într-un comunicat al Comisiei.
În acelaşi timp, executivul european a sesizat CJUE - Curtea de justiţie a Uniunii - în legătură cu revocarea licenţei ultimului post independent de radio din Ungaria, Klubradio, se menţionează în comunicat. Este o nouă etapă în procedurile de 'infringement' lansate împotriva Ungariei, ce pot duce la o condamnare din partea CJUE, inclusiv sancţiuni financiare.
Legea vizată în anunţul de vineri, adoptată de Budapesta în iunie anul trecut, interzice 'reprezentarea sau promovarea' homosexualităţii şi a schimbării de sex pe lângă minori, ceea ce a suscitat reacţii de indignare, mai ales din partea liderilor europeni.
În iulie 2021, Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva Ungariei, în legătură cu această lege. În ce priveşte Klubradio, executivul UE a lansat o procedură de infringement în iunie 2021.
Preocupările Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria blochează încă planul de redresare al Budapestei, ce prevede granturi de circa 7,2 miliarde de euro. Ungaria a fost de altfel din nou criticată în recentul raport al CE privind statul de drept în UE, notează Agerpres.
Guvernul din Ungaria a dat explicații cu privire la legea anti-LGBT.
Guvernul ungar a anunţat sâmbătă că dispoziţiile controversatei sale legi împotriva homosexualităţii se vor aplica în vecinătatea bisericilor şi a şcolilor, transmite AFP, scrie Agerpres.
"Legea împotriva pedofiliei" a fost adoptată în iunie şi a fost iniţial menită să întărească sancţiunile împotriva abuzului asupra copiilor, dar i-au fost adăugate amendamente pentru a interzice promovarea homosexualităţii în rândul populaţiei cu vârsta sub 18 ani.
Decretul guvernului care stabileşte modalităţile de aplicare a legii reglementează "expunerea sau reprezentarea" produselor care "exprimă homosexualitatea" sau reprezintă o "abatere de la identitatea corespunzătoare sexului de la naştere".
Vânzarea acestor produse va fi interzisă pe un perimetru de 200 de metri în jurul bisericilor, precum şi a şcolilor şi instituţiilor de protecţie a copiilor, a anunţat vineri executivul ungar.
Când aceste produse vor fi disponibile, ele vor trebui să fie vândute în ambalaje sigilate. Legea a creat o nouă tensiune în relaţiile Ungariei cu Uniunea Europeană.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit-o "ruşine", iar Comisia a lansat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Ungariei, argumentând că măsura încalcă regulile UE privind libertatea de exprimare, liberul schimb şi prestarea de servicii. Vezi continuarea aici!
Referendumul din Ungaria privind comunitatea LGBT și educația copiilor nu a trecut pentru că nu a întrunit cvorumul necesar.
Referendumul desfăşurat în aprilie 2022, în Ungaria, pe tema unei legi privind comunitatea LGBT - calificată drept homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării - nu a întrunit cvorumul minim necesar de 50% de voturi valide, informează luni EFE.
Potrivit Biroului Naţional Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului "nu" la toate întrebările - pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta - a obţinut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numărate.
Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, în condiţiile în care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare.
După numărarea a 98,9% din voturi, referendumul nu a reuşit să întrunească minimum de 50% din voturile valide, ceea ce înseamnă că o parte importantă din populaţie a răspuns mesajului opoziţiei de a boicota plebiscitul, notează EFE.
În afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate în calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru că fie erau completate greşit, fie fuseseră scrise pe ele mesaje de protest, aşa cum au cerut organizaţiile în favoarea drepturilor LGBT şi opoziţia.
Voturile valide la acest referendum (44%) reprezintă cu 9 puncte procentuale mai puţin decât voturile obţinute de Fidesz, 53% din totalul voturilor exprimate, în cadrul victoriei sale zdrobitoare la alegerile legislative de duminică, fapt ce arată că inclusiv unii simpatizanţi ai formaţiunii politice a premierului în exerciţiu Viktor Orban au întors spatele plebiscitului, comentează EFE.
"Referendumul propagandei de excludere a fost invalid. Avem în faţă un drum lung şi greu, dar împreună vom reuşi. (...) Le mulţumim tuturor pentru voturile invalide", a transmis Hatter, cea mai importantă organizaţie de apărare a drepturilor LGBT+ din Ungaria.
Înainte de referendum, Luca Dudits, care face parte din conducerea Hatter, a declarat pentru EFE că Orban are o viziune homofobă similară celei a preşedintelui rus Vladimir Putin, cunoscut pentru politicile sale împotriva minorităţilor sexuale.
"Ca atunci când a dat asigurări că Ungaria este tolerantă faţă de minorităţi, dar că există linii roşii care nu pot fi trecute", a spus el.
Plebiscitul a fost organizat pe tema unei legi care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzicea să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii.
Însă faptul că referendumul nu este valid nu afectează continuitatea legii, care este deja în vigoare şi pe care guvernul nu intenţionează să o modifice, cel puţin deocamdată, notează EFE.
Referendumul conţinea patru întrebări redactate în aşa fel încât cetăţenilor unguri le era greu să se opună.
"Sunteţi de acord ca în centrele de educaţie publică să aibă loc discuţii despre orientări sexuale fără acordul părinţilor?" şi "Susţineţi promovarea terapiilor de schimbare de sex la minori?" - erau două dintre cele patru întrebări.
O a treia se referea la acceptul de a difuza "fără control" conţinuturi sexuale care "pot influenţa dezvoltarea minorilor", iar a patra făcea referire la oportunitatea apariţiei în mijloacele de comunicare în masă a unor informaţii legate de schimbarea de sex, informaţii care puteau ajunge şi la copii.
Consiliul Europei a calificat aceste întrebări drept "ambigue şi înşelătoare".
Guvernul, care le-a cerut ungurilor să răspundă cu "nu" la toate întrebările, a dat asigurări că nu-şi doreşte altceva decât să-i apere pe minori de ceea ce consideră a fi o încercare a UE de a promova în instituţiile de învăţământ idei pe tema schimbărilor de sex sau a sexualităţii.
Orban a introdus în 2011 în noua Constituţie ungară o definiţie a căsătoriei drept uniunea exclusivă dintre un bărbat şi o femeie. Ulterior, s-a opus posibilităţii ca transsexualii să-şi poată schimba genul sau numele în actele oficiale, precum şi adopţiilor de către cupluri de acelaşi sex. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News