Comisia Europeană, ajutor pentru România în problema deșeurilor

poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Comisia Europeană a propus miercuri măsuri pentru a ajuta cele 14 state membre, inclusiv România, să îndeplinească obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

'Gestionarea deşeurilor ne afectează pe toţi. Estimările recente ale Băncii Mondiale arată o creştere anuală a generării de deşeuri, de la 2,01 miliarde de tone în 2016 la 3,40 miliarde de tone în 2050. Deşi în Europa gestionarea şi reciclarea deşeurilor se îmbunătăţeşte, un lucru e clar: continuarea sistemului actual nu este o opţiune şi încă mai sunt multe de făcut', se arată în comunicatul CE. Luni, Executivul comunitar a publicat cea mai recentă revizuire a modului în care reglementările privind gestionarea şi reciclarea deşeurilor sunt aplicate în Europa. În pofida progreselor înregistrate de statele membre, CE a identificat decalaje semnificative care trebuie rezolvate rapid, astfel încât europenii să poată beneficia de pe urma beneficiilor economice şi de mediu ale economiei circulare.

Ajutor prin fonduri structurale și asistență tehnică

Conform CE, 14 state membre (România, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Spania) au fost identificate ca riscând să nu-şi îndeplinească ţinta pentru anul 2020 de a recicla 50% din deşeurile municipale. Aceste ţări trebuie să facă mai mult astfel încât economiile şi locuitorii lor să poată beneficia de pe urma economiei circulare. De aceea, Comisia Europeană a prezentat un plan detaliat pentru a se asigura că aceste state acţionează pentru a satisface legislaţia UE privind deşeurile. Comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a declarat: 'Cu noile reglementări adoptate recent de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri, Europa poate deveni lider mondial în gestionarea şi reciclarea deşeurilor şi îşi poate dezvolta suplimentar economia circulară. Încă există diferenţe în Europa, dar progresele sunt necesare şi posibile dacă autorităţile naţionale şi locale respective implementează acţiunile identificate în acest raport. Comisia Europeană le ajută, oferind asistenţă tehnică şi sprijin prin fondurile structurale şi în schimbul de informaţii privind cele mai bune practici'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel