Comisia Europeană, ajutor pentru sectorul cultural independent. Trei milioane de lei pentru România

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

CE aprobă schema României de trei milioane de lei pentru sprijinirea companiilor active în sectorul cultural independent.

Comisia Europeană a aprobat luni o schemă de ajutor în valoare de 610.000 euro (aproximativ trei milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active în sectorul cultural independent din Bucureşti, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres. 

Măsura a fost aprobată conform Cadrului temporar privind ajutorul de stat.

Vor fi oferite subvenții directe



Conform schemei, ajutorul va lua forma subvenţiilor directe. Scopul schemei este de a atenua lipsa lichidităţilor cu care se confrunta beneficiarii, din cauza măsurilor restrictive pe care Guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.

Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari în perioada august - decembrie 2020: cheltuieli de închiriere pentru sediul central / biroul operaţional, până la o sumă maximă de 4.020 euro (20.000 lei) pe lună; cheltuieli cu utilităţile publice (căldură, electricitate, apă, canalizare, deşeuri, gaze naturale); salarii şi contribuţii pentru maximum trei angajaţi, plafonate la salariul minim lunar naţional.

Când va fi primit ajutorul de la Comisia Europeană



Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat: sprijinul nu va depăşi 1,8 milioane de euro per beneficiar, iar ajutorul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2021.

Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat. 

PNRR ar putea să ducă investiţiile publice la peste 7% din PIB

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea să ducă investiţiile publice la peste 7% din Produsul Intern Brut şi ar putea să susţină creşterea acestuia cu 0,5 - 1% anual, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, mai scrie Agerpres. 

Potrivit acestuia, PNRR trebuie "judecat" împreună cu fondurile structurale şi de coeziune, adică să existe o viziune integratoare privind priorităţi, investiţii, reforme şi ţinte de atins în următorii ani.

De asemenea, el a apreciat ca fiind "stranie" teza potrivit căreia PNRR ar fi un program de austeritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel