Comisia Europeană a anunțat oficial încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria și România
UPDATE:
Ministrul Justiţiei al României, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că, după 17 ani de cursă continuă, MCV este oficial de domeniul trecutului, transmite Agerpres.
"După 17 ani de cursă continuă, avem un MCV de astăzi oficial de domeniul trecutului, prin decizia publicată acum jumătate de oră de Comisia Europeană. Mulţumesc onest, sincer, cu tot dragul sistemului judiciar în ansamblu pentru închiderea acestui mecanism, care a avut un rol-cheie în reformarea justiţiei româneşti. Mulţumesc, de asemenea, tuturor celor care au contribuit în mod real pentru atingerea acestei borne şi mă uit la preşedintele României, la Guvern, la Parlament, la Ministerul Justiţiei, Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, diplomaţii, tuturor celorlalte instituţii, în mod special lui Cătălin Predoiu", a afirmat Gorghiu, la evenimentul "Priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european".
În plus, Alina Gorghiu a menţionat că închiderea MCV se adaugă în lista proiectelor strategice de ţară.
"E un moment important pentru statul român şi nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista sunt convinsă că împreună o vom putea continua cu aderarea la OCDE şi intrarea în spaţiul Schengen", a adăugat ministrul Justiției.
Știrea inițială:
Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
VEZI ȘI: Klaus Iohannis, după încheierea MCV-ului: România s-a schimbat! Este un stat cu o justiție funcțională
Executivul european a abrogat acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism şi va continua cooperarea cu Bulgaria şi România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.
De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria şi România în ceea ce priveşte reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România.
În cazul ambelor state membre, Comisia a ajuns la concluzia că acestea şi-au îndeplinit în mod satisfăcător obligaţiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune şi trebuiau să acţioneze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.
La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul şi Parlamentul European că intenţionează să închidă în mod oficial MCV pentru Bulgaria şi România, toate angajamentele specifice formulate în concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse în practică. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunţate vineri reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre, arată Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu