Cea mai recentă vânzare prin licitaţie a stocurilor publice de lapte praf degresat s-a încheiat cu succes, ceea ce înseamnă că stocurile totale cumpărate şi gestionate de Comisia Europeană (CE) au fost vândute în proporţie de 100%, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
În urma crizei de pe piaţa produselor lactate, care a confruntat producătorii din UE cu preţuri mai mici în perioada 2015-2016, Comisia Europeană a cumpărat prin intervenţii publice, între 2015 şi 2017, un total de 380.000 de tone de lapte praf degresat. Obiectivul a fost stabilizarea pieţei şi sprijinirea veniturilor fermierilor. La sfârşitul anului 2016, Executivul comunitar a lansat un proces bazat pe licitaţii publice organizate o dată pe lună şi apoi de două ori pe lună, în scopul vânzării precaute a produselor înapoi pe piaţă.
La cea mai recenta licitaţie, au fost vândute cele 162 de tone rămase de lapte praf degresat, ceea ce a dus la golirea completă a stocurilor totale achiziţionate şi gestionate de către Comisie. Toate cele 14 state membre care au stocat lapte praf degresat în numele Comisiei au reuşit să îşi golească stocul. 'Vânzarea ultimelor stocuri publice de lapte praf degresat au închis acest capitol. Eliminarea stocului, fără perturbarea preţului laptelui praf degresat, este rezultatul gestionarii cu răbdare şi prudenţă a întregului proces de către Comisie începând cu 2015. Acţiunile Executivului comunitar au avut ca rezultat preţuri mai mari şi o piaţă stabilă.
Încă o dată, Comisia Europeană şi-a demonstrat angajamentul, sprijinul şi solidaritatea faţă de agricultorii europeni în perioade de criză. Aceasta ilustrează, de asemenea, necesitatea şi eficienţa instrumentelor politicii agricole comune. Instrumentele adecvate au acţionat ca o plasă de siguranţă într-o perioadă de perturbare semnificativa a pieţei, iar desfăşurarea corespunzătoare şi la timp a acestora a contribuit la asigurarea viabilităţii a sute de mii de fermieri producători de lactate', a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan. La doi ani şi jumătate de la prima licitaţie publică, stocurile publice sunt în prezent goale, iar preţul laptelui a crescut în mod semnificativ de la 26 de cenţi pe kg în vara anului 2016 la 34 de cenţi pe kg în mai 2019, se arată în comunicatul Executivului comunitar. Procesul de licitaţie este documentat online, în mod complet transparent, pe portalul Observatorului pieţei laptelui, precizează Comisia Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci