UE pregătește un plan de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze, din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești.
Uniunea Europeană va anunţa miercuri planuri de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni, transmite Reuters. UE avertizează ţările că fără reduceri semnificative în prezent nu vor reuşi să-şi asigure combustibilul în următoarea iarnă, dacă Rusia opreşte livrările, relatează Agerpres.
Europa se grăbeşte să-şi umple capacităţile de stocare a gazelor înaintea iernii şi să-şi facă provizii, în cazul în care Moscova restricţionează şi mai mult livrările, ca represalii pentru sprijinirea Ucrainei. Deja grupul rus Gazprom a oprit livrările de gaze în unele state membre UE, iar oficialii blocului comunitar avertizează că sunt posibile şi alte reduceri.
Comisia Europeană ar urma să ceară statelor să se pregătească de astfel de scenarii reducând utilizarea gazelor. Proiectul UE, consultat de Reuters, va propune o ţintă voluntară pentru ţările membre UE pentru a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni. Propunerea trebuie adoptată de statele membre ale blocului comunitar, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile lor politici energetici.
Printre propuneri se află acordarea de subvenţii financiare firmelor care reduc utilizarea gazelor, folosirea ajutorului de stat pentru a încuraja industriile şi centralele electrice pentru a trece la alţi combustibili, şi campanii de informare pentru a le cere cetăţenilor să reducă încălzirea şi folosirea aparatelor de aer condiţionat.
Tot conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip "forţă majoră" cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1.
Fluxurile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 sunt așteptate să repornească joi, 21 iulie, respectându-se astfel programul de întreținere programat anunțat de Gazprom. Acest lucru a fost anunțat de agenții precum Bloomberg și Reuters citate de Rai News.
Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost închisă pentru zece zile de întreținere anuală pe 11 iulie - în special pentru înlocuirea unei turbine care sosește din Canada - și au existat temeri puternice că fluxurile de gaze nu se vor relua niciodată, având în vedere că luna trecută exporturile către Bătrânul Continent scăzuseră la 40%.
În orice caz, conducta ar fi reluat funcționarea, dar la o capacitate redusă de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi. Pe piața din Amsterdam, după zvonurile despre reluarea fluxurilor pe Nord Stream 1, prețurile gazelor și-au inversat cursul. Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina. Citește mai mult despre acest subiect AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu