Comisia Europeană atenţionează, în raportul de ţară, că măsurile de plafonare a tarifelor poliţelor asigurării obligatorii auto, adoptate în 2016, încalcă legislaţia comunitară şi agravează starea pieţei de asigurări, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
"Comisia Europeană atenţionează, în raportul de ţară publicat ieri (miercuri - n.r.), că măsurile de plafonare a tarifelor poliţelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României anul trecut, încalcă prevederile Directivei Solvency II, ale cărei standarde au fost adoptate şi de România la începutul anului 2016. În plus, în acelaşi raport este menţionat faptul că această măsură agravează starea pieţei de asigurări. Aşa cum au afirmat în numeroase rânduri şi reprezentaţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Comisia Europeană notează că intervenţia statului în fixarea preţurilor pentru o anumită categorie de servicii, în absenţa unui sistem general de control, încalcă legislaţia comunitară", menţionează documentul citat.
UNSAR a atras atenţia încă de la sfârşitul anului trecut în legătură cu încălcările legislaţiei europene de către OUG 54/2016 şi în acest sens a sesizat şi Comisia Europeană. În acest moment, cazul este în analiză organismelor europene, iar România riscă infringementul, precizează sursa citată.
În context, asigurătorii arată faptul că plafonarea tarifelor RCA conduce la dezechilibre operaţionale majore iar impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar şi peste 10 ani.
"Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA a dus la cazuri în care un şofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un şofer cu istoric de daune. Având în vedere toate aceste elemente, UNSAR susţine promovarea unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la dezechilibrele din piaţa RCA, fără a fi nevoie de intervenţia statului în piaţa liberă", subliniază comunicatul.
Noile tarife RCA se aplică din noiembrie 2016 pentru o perioadă de şase luni
În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, va fi achitată de un şofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 - 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.
În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei pentru maşinile de peste 16 tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu