Avocatul Gheorghe Piperea vrea să cheme în instanță Comisia Europeană, considerând că certificatul UE COVID-19 încalcă suveranitatea statelor membre. Săptămâna aceasta, europarlamentarii au aprobat o variantă pentru certificatul UE COVID-19. Acesta va fi pus în discuţie cu Consiliul Europei şi este de aşteptat ca până în luna iulie să fie aprobată varianta finală.
„Știrea nu este că dau eu în judecată Comisia Europeană, știrea este că s-a votat în Parlament cu un entuziasm demn de epoca ceaușistă, 30 de parlamentari români din 33 au votat pentru acest certificat, care se numește adeverință verde. Știrea este că pe măsură ce a trecut timpul și au apărut diferite crize, cum a fost cea cu teroriștii și acum cu pandemia, Comisia Europeană a luat din ce în ce mai multe competențe de la statele membre, ceea ce încalcă unul dintre cele mai importante principii fondatoare ale Uniunii Europene, principiul subsidiarității", a spus Gheorghe Piperea la România TV.
"Sună a limbaj de lemn, dar e simplu de înțeles, dacă ne gândim că românul are un proverb pentru a explicita libertatea cuiva. Românul spune așa: Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă. Organele centrale ale uniunii birocratice, elite nemandatate de nimeni, nealese, birocratice, nu pot să intervină în chestiuni problematice, chiar dacă sunt chestiuni de criză, dacă statele membre au soluții mult mai simple și mai eficiente, pentru că își cunosc comunitățile locale. Acesta este principiul subsidiarității, principiu care încearcă să păstreze suveranitatea statelor membre ale Uniunii, Uniunea Europeană nefiind un stat federal sau o uniune sovietică, ci fiind o uniune economică”, a mai declarat acesta.
Vezi și: Testul PCR devine certificat COVID-19. Informații din PE, reguli de circulație în Europa
Vezi și: Certificatul UE COVID-19, aprobat la Parlamentul European. Cristian Buşoi anunță TESTE PCR GRATUITE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu