Comisia Europeană deschide o investigație asupra proprietarului Facebook și Instagram pentru impactul negativ asupra sănătății mentale a copiilor

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Comisia Europeană a deschis o investigație asupra proprietarului platformelor Facebook și Instagram, Meta, din cauza preocupărilor că acestea creează comportamente adictive în rândul copiilor și afectează negativ sănătatea mentală a acestora.

Executivul UE a anunțat că Meta ar putea fi în încălcare a Legii Serviciilor Digitale (DSA), o lege de referință adoptată de blocul european vara trecută, care face companiile digitale, mari și mici, responsabile pentru dezinformare, escrocherii online, abuz asupra copiilor și alte prejudicii online, scrie The Guardian.

„Astăzi deschidem proceduri formale împotriva Meta”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un comunicat. „Nu suntem convinși că a făcut suficient pentru a se conforma obligațiilor DSA de a reduce riscurile efectelor negative asupra sănătății fizice și mentale a tinerilor europeni pe platformele sale, Facebook și Instagram.”

Investigația va explora impactul potențial adictiv al platformelor, cunoscut sub numele de efectul „rabbit hole”, în care un algoritm furnizează tinerilor conținut negativ, cum ar fi imagini corporale nerealiste. De asemenea, se va analiza eficacitatea instrumentelor de verificare a vârstei și confidențialitatea minorilor pe platformele Meta. „Nu scutim niciun efort pentru a proteja copiii noștri”, a adăugat Breton.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat: „Ne dorim ca tinerii să aibă experiențe online sigure și adecvate vârstei și am petrecut un deceniu dezvoltând peste 50 de instrumente și politici menite să îi protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim detalii despre munca noastră cu Comisia Europeană.”

Luna trecută, Comisia a deschis o anchetă asupra Meta conform DSA privind modul în care gestionează conținutul politic, pe fondul preocupărilor că nu face suficient pentru a combate dezinformarea rusă înainte de alegerile UE din iunie.

Conform DSA, platformele sunt obligate să protejeze confidențialitatea și siguranța copiilor. În urma unei investigații preliminare, oficialii UE sunt îngrijorați că Facebook și Instagram „pot exploata vulnerabilitățile și lipsa de experiență a minorilor și pot cauza comportamente adictive”.

De asemenea, oficialii sunt sceptici cu privire la eficacitatea instrumentelor de verificare a vârstei ale platformelor. Utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a-și deschide un cont pe Facebook sau Instagram.

Un oficial a declarat că „este atât de evident de ușor să eludezi unele controale” încât Comisia dorește să știe cum a evaluat vreodată Meta că aceste măsuri ar putea fi eficiente și adecvate.

Comisia a început, de asemenea, două investigații asupra TikTok, ceea ce a determinat platforma de partajare video deținută de chinezi să retragă voluntar un serviciu în Franța și Spania luna trecută. Aceasta a urmat lansării procedurilor DSA împotriva X pentru presupus discurs de ură și împotriva site-ului de comerț online AliExpress pentru transparența publicității și gestionarea plângerilor.

DSA, care a intrat în vigoare în februarie pentru platformele care operează în Europa, a fost intenționată să forțeze platformele online puternice care erau „prea mari pentru a le păsa” să își asume responsabilitatea pentru siguranța online.

Dacă Comisia nu este mulțumită de răspunsul Meta, poate impune o amendă echivalentă cu 6% din cifra de afaceri globală. Mai imediat, poate efectua investigații la fața locului și poate intervieva executivii companiei, fără un termen limită public pentru finalizarea investigației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel