Comisia Europeană emite o obligațiune de 2,5 mld. euro pentru Ucraina

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Comisia Europeană a aprobat astăzi 2,5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în cadrul programului de asistență macrofinanciară  de urgență prezentat în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării.

Comisia Europeană a emis astăzi, 16 noiembrie, o sumă suplimentară de 8,5 miliarde de euro, din care 6 miliarde de euro prin intermediul unei obligațiuni verzi NextGenerationEU pentru programul său de redresare și 2,5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în cadrul programului de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență prezentat în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării, informează un comunicat.

Obligațiunea verde NextGenerationEU are o scadență de 10 ani, scadentă la 4 februarie 2033, iar obligațiunea AMF are o scadență de 30 de ani, scadentă la 4 martie 2053, potrivit unui  citat de Calea Europeană.

Odată cu obligațiunea verde de astăzi, Comisia a emis un total de 35,5 miliarde de euro de obligațiuni verzi NextGenerationEU pentru a finanța proiecte ecologice în cadrul planurilor de redresare și reziliență ale statelor membre ale UE.

În total, Comisia a emis un total de 96,5 miliarde de euro pentru finanțare pe termen lung în cadrul NextGenerationEU în 2022 și 167,5 miliarde de euro de la începutul programului, în iunie 2021. Din acest total, 46,5 miliarde de euro au fost emise începând cu iulie 2022. Aceasta reprezintă 93% din obiectivul de finanțare NextGenerationEU al Comisiei pentru a doua jumătate a anului, fiind planificate tranzacții suplimentare până la sfârșitul anului, conform planului de finanțare publicat în iunie 2022.

În ceea ce privește încasările din obligațiunile pe 30 de ani, acestea vor fi utilizate pentru a finanța ultima tranșă a împrumuturilor de asistență macrofinanciară (AMF) acordate Ucrainei. Până în prezent, în 2022, Comisia a mobilizat 6,7 miliarde de euro pentru a finanța împrumuturile AMF acordate Ucrainei. Tranzacția de astăzi urmează plății a 1,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului, a unui miliard de euro în august și a două miliarde de euro în octombrie. Până la sfârșitul anului sunt prevăzute alte 500 milioane de euro.

Pentru 2023, odată aprobat, pachetul de sprijin de până la 18 miliarde de euro pe care Comisia l-a propus la 9 noiembrie 2022 va oferi noi împrumuturi foarte avantajoase, care vor fi plătite în tranșe regulate. În cazul în care pachetul legislativ propus la 9 noiembrie va fi adoptat, Comisia va contracta împrumuturi pe piețele de capital utilizând sistemele și procesele pe care le folosește pentru finanțarea NextGenerationEU.

Citește și:

A început recesiunea de iarnă în economia europeană: ”Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru”

Comisia Europeană se așteaptă acum ca UE și zona euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru al anului 2023, ceea ce înseamnă o recesiune tehnică, înainte de a reveni la o creștere pozitivă în primăvara anului viitor, potrivit Politico.

Previziunile de creștere pentru 2023 au fost reduse la 0,3% atât în ​​UE, cât și în zona euro, o reducere de peste un punct procentual față de estimările anterioare din iulie. 

Degradarea este în mare parte consecința războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a exacerbat criza energetică și a condus la creșterea inflației, precum și a înăsprit condițiile financiare și a afectat încrederea întreprinderilor.

”Ne apropiem de sfârșitul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru”, a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel