Comisia Europeană le cere statelor UE o contribuţie suplimentară de 50 de miliarde de euro, până în anul 2027, pentru ajutorarea Ucrainei transmite AFP.
'Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include deopotrivă împrumuturi şi granturi', a declarat în faţa presei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Această rezervă le va oferi o 'perspectivă' ucrainenilor şi 'şi ar trebui de asemenea să incite alţi donatori să se angajeze' financiar, a motivat ea.
Noua contribuţie 'ne va permite să ne calibrăm cu adevărat sprijinul financiar în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, întrucât noi toţi ştim că un război cere din partea noastră cea mai mare flexibilitate', a mai argumentat Ursula von der Leyen.
Această contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre şi de asemenea acordul Parlamentului European.
Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 30%, iar Banca Mondială estimează că această ţară va avea nevoie de circa 411 miliarde de dolari numai pentru reconstrucţie.
Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a spus în aprilie omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar din partea UE, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia.
Separat de ajutorul financiar pentru Ucraina, preşedinta Comisiei Europene a cerut marţi încă o suplimentare a bugetului comunitar, de 15 miliarde de euro, pentru gestionarea migraţiei.
Aceste fonduri vor fi destinate susţinerii statelor membre pentru 'a consolida controlul frontierei noastre externe' şi cooperării cu statele terţe. Von der Leyen a cerut de asemenea alte 10 miliarde de euro pentru consolidarea 'rezilienţei şi competitivităţii' economiei europene, scrie Agerpres.
Un raport al Uniunii Europene va spune săptămâna aceasta că Ucraina a îndeplinit două din șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE pentru Reuters, executivul blocului fiind gata să evidențieze progresele înregistrate în ciuda războiului declanșat de invazia Rusiei.
Într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat oficial la aderare în urmă cu un an - la patru luni după ce Rusia, stăpânul din era sovietică al Kievului, a atacat țara pe fondul eforturilor țării vecine de a urmări integrarea europeană.
Însă UE a stabilit șapte condiții - inclusiv reforma judiciară și combaterea corupției endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Ucraina a cerut ca discuțiile să înceapă anul acesta.
Raportul executiv al Comisiei Europene este o piatră de hotar în acest proces, în care susținătorii încercării Ucrainei de aderare rapidă la UE speră să culmineze cu decizia celor 27 de țări membre ale blocului, în decembrie, de a începe discuțiile cu Kievul.
Doi înalți oficiali ai UE care au fost informați cu privire la raportul care nu a fost făcut public, au declarat că Ucraina a îndeplinit până acum două dintre criterii. Unul dintre oficiali a spus că acestea sunt legate de reforma judiciară și legea mass-media și a adăugat că accentul în raport a fost pus pe aspectele pozitive.
"Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv", a spus persoana, care a vorbit sub condiția anonimatului. „Nu este vorba despre înfrumusețarea realității, ci despre recunoașterea progresului, au existat cazuri proeminente de combatere a corupției, de exemplu.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News