Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat, în 18 iulie, raportul său intitulat ”Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei.
Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.
Mariya Gabriel, Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: ”Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Prin raportul Seceta în Europa – iulie 2022, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele.”
Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.
A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.
Sursa Foto: GDO Analytical Report
Seceta din cea mai mare parte a Europei este critică, deoarece deficitul de precipitații de iarnă-primăvară (19% din media 1991-2020 în toate zonele de avertizare din UE+Marea Britanie și 22% în zonele aflate în alertă de secetă) a fost exacerbat de valurile de căldură timpurii.
Deversarea râului în mai multe țări este grav afectată, volumele de apă stocate fiind, de asemenea, epuizate. În total, acest lucru poate necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei și energiei în țările afectate.
Lipsa precipitațiilor înseamnă că conținutul de apă din sol sa redus semnificativ. Acest lucru a îngreunat extragerea apei din sol pentru plante, ceea ce a dus la stres pe scară largă asupra vegetației, și anume în zonele joase italiene, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei.
Producția de energie de la centralele la fluxul râului până la începutul lunii iulie a fost mai mică decât media 2015-2021 pentru multe țări europene, în special în Italia (-5039 GWh față de medie), Franța (-3930 GWh) și Portugalia (- 2244 GWh).
Aceeași scădere este valabilă și pentru nivelurile rezervoarelor hidroenergetice, care afectează țări precum Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria, potrivit raportului CE.
Această lipsă de apă reduce sau suspendă, de asemenea, operațiunile de producere a energiei hidroelectrice și termoelectrice în toate țările. Pe scurt, condițiile de secetă și deficitul de apă afectează producția de energie și reduc randamentul culturilor.
Gestionarea integrată a resurselor de apă în conformitate cu acquis-ul în domeniul apei este vitală pentru asigurarea unei cantități durabile de apă de bună calitate pentru toți utilizatorii de apă și pentru mediul într-un anumit bazin hidrografic.
În timp ce strategiile de atenuare a secetei sunt de cea mai mare importanță acum, la fel este și abordarea cauzei principale a problemei: schimbările climatice și perturbarea ciclului apei planetei.
Sunt necesare eforturi suplimentare, de asemenea, pentru adaptarea preventivă la modelele meteorologice în schimbare, prin protejarea climei aprovizionării cu energie și prin aplicarea de soluții durabile în agricultură.
Citește și:
Se aşteaptă ca astăzi Marea Britanie să înregistreze cea mai călduroasă zi din istoria sa, până la 43 de grade Celsius. Acest val de căldură extremă a început câteva zile şi a dat peste cap transportul public şi mai multe sectoare ale economiei.
Multe trenuri au fost anulate, linii de metrou, închise, iar aeroportul din Luton, în apropiere de Londra, care este şi cel mai folosit de românii care ajung în Regatul Unit, a fost închis temporar, întrucât o porţiune din asfaltul de pe pista de aterizare s-a topit de la căldură.
Aceste fenomene meteo extreme sunt atribuite în cea mai mare măsură schimbărilor climatice din ultimele decenii cauzate de poluare. Prinţul Charles a declarat că este mai important ca oricând ca guvenele să-şi onoreze promisiunile de atingere a nivelului zero de emisii de carbon... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu