Comisia Europeană înăsprește regulile asupra Airnb

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Au apărut două obligații principale care vin din partea UE pentru platformele online de închiriere pe termen scurt.

Publicitate

Cei care vor găzdui turiști prin platformele de închiriere pe termen scurt vor avea obligația de a înregistra gazdele și de a partaja cu autoritățile locale datele privind cazarea turiștilor, potrivit Europa Today.

Acesta reprezintă un sector care a explodat literalmente în ultimii ani și care reprezintă acum un sfert din toate facilitățile de cazare turistică din UE, cu un număr de rezervări în prima jumătate a anului 2022 care a crescut cu 138% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Comisia se concentrează mai ales pe gigantul Airbnb, acuzat de mulți pentru lipsa de transparență a datelor care nu permite țărilor UE să combată orice nereguli din partea gazdelor. 

De altfel, propunerea de regulament prezentată de Comisia Europeană are ca scop consolidarea transparenței pornind de la armonizarea cerințelor de înregistrare introduse de autoritățile naționale pentru gazde și proprietățile acestora de închiriat pe perioade scurte. 

”Noile sisteme de înregistrare vor trebui să fie complet online și ușor de utilizat”, arată propunerea Comisiei, ”și ar trebui să fie necesar un set similar de informații relevante despre gazde și proprietățile acestora” pentru a înțelege cine și ce tip de proprietăți  se închiriază.

După ce ați furnizat toate informațiile necesare, ”gazdelor ar trebui să li se acorde un număr unic de înregistrare”.

De asemenea, se propune introducerea unor reguli care să asigure că aceste numere de înregistrare pot fi căutate și controlate.

”Platformele online vor trebui să faciliteze gazdelor să vizualizeze numerele de înregistrare pe platformele lor, iar autoritățile publice vor putea să suspende numerele de înregistrare și să solicite platformelor să elimine gazdele neconforme”.

Cu toate acestea, propunerea menține libertatea autorităților naționale și locale de a defini reguli și politici privind închirierile pe termen scurt. O putere exercitată nu numai din motive de monitorizare a fluxurilor turistice, ci și pentru urmărirea penală.

De asemenea, își propune să simplifice schimbul de date între platformele online și autoritățile publice. În special, ”platformele online vor trebui să facă schimb de date cu privire la numărul de oaspeți și nopți închiriate cu autoritățile publice o dată pe lună și în mod automat”.

Autoritățile publice vor putea primi date prin ”puncte naționale unice de intrare digitală” care vor permite reutilizarea datelor în formă agregată. Conform propunerii, statele membre vor monitoriza punerea în aplicare a acestui cadru de transparență și vor aplica sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor din regulament.

Citește și:

Stai în chirie şi nu ai contract? Ce rişti atât tu, cât şi proprietarul: Legea prevede sancţiuni extrem de aspre

Un avocat a explicat riscurile la care se expun chiriaşii care locuiesc în imobile fără contracte de închiriere, dar şi proprietarii care nu înregistrează astfel de contracte la ANAF. 

"În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei. În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predareprimire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, explică avocatul Doru Neamțu, conform Adevărul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel