Comisia Europeană interzice angajaților săi să accepte bilete gratuite la Jocurile Olimpice și alte evenimente majore

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

După o serie de scandaluri recente, Comisia Europeană a luat măsuri stricte pentru a proteja reputația instituției, interzicând angajaților să accepte bilete gratuite la evenimente de amploare, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În contextul în care vedete precum Snoop Dogg și Sarah Jessica Parker se pregătesc să asiste la competițiile olimpice, angajații Comisiei Europene nu vor face parte din publicul invitat, după ce conducerea executivului european a emis o interdicție clară în acest sens, scrie Politico.

Decizia vine pe fondul unor scandaluri de ospitalitate care au afectat imaginea Comisiei Europene. Într-un email intern trimis angajaților și obținut de sursa citată, aceștia au fost avertizați că acceptarea de bilete gratuite la evenimente importante „ridică semne de întrebare în ceea ce privește respectarea comportamentului etic așteptat de la membrii și personalul Comisiei, sau poate crea riscuri reputaționale pentru Comisie și persoanele implicate.”

Pe lângă Jocurile Olimpice, angajaților li s-a interzis și acceptarea de bilete oferite la alte evenimente majore, precum turneul de fotbal Euro 2024 sau concursul Eurovision. „Riscul reputațional de a accepta un bilet este ridicat atunci când publicul general are dificultăți în a obține bilete,” se precizează în emailul transmis la începutul lunii iulie.

Comisarii europeni, care în anumite situații au voie să accepte cadouri de până la 150 de euro, ar trebui „în mod normal” să refuze biletele, chiar dacă valoarea lor este sub acest prag, în timp ce personalul ar trebui să refuze biletele dacă valoarea acestora este sub limita lor de 50 de euro, se mai arată în email.

Pentru comisarii pasionați de sport care caută o excepție, emailul clarifică faptul că biletele oferite pot fi acceptate „în cazuri excepționale,” dacă aceștia reprezintă oficial Comisia Europeană la un eveniment, sau dacă biletul poate fi considerat „de uz diplomatic și de curtoazie,” cum ar fi atunci când este oferit de un guvern al unei țări UE.

Însă oficialii de rang inferior nu sunt la fel de norocoși. Participarea membrilor cabinetelor comisarilor sau a altor angajați la astfel de evenimente sportive sau culturale „nu este de obicei justificată,” se menționează în email. Comisia Europeană nu a oferit un răspuns cu privire la emailul în cauză până la momentul publicării articolului, potrivit sursei citate.

Această interdicție vine pe fondul unor scandaluri anterioare legate de ospitalitate. În anul precedent, Henrik Hololei, un înalt oficial care conducea departamentul de transport al Comisiei, a demisionat după ce Politico a dezvăluit că acesta a acceptat zboruri gratuite cu Qatar Airways în timp ce echipa sa negocia un acord important în domeniul aviației cu statul din Golf.

În același an, aceeași publicație a raportat că figuri de rang înalt din UE, inclusiv Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv, au acceptat cazare gratuită oferită de guverne non-UE, inclusiv din Qatar, Maroc, Israel și Iordania, în timpul unor vizite oficiale. Birourile comisarilor au declarat că aceste oferte de cazare erau conforme cu codul de conduită al Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel